Business Internaţional

Un important acţionar al VW cere înlocuirea noilor lideri ai producătorului auto cu outsideri

Un important acţionar al VW cere înlocuirea noilor...

Autor: CătăIina Apostoiu

23.11.2015, 00:03 448

Unul dintre cei mai influenţi investitori din Germania cere ca producătorul auto Volkswagen să-şi înlocuiască noul CEO şi noul preşedinte cu directori din afară pentru ca încrederea în compania puternic afectată de scandalul manipulării testelor de emisii poluante să poată fi reclădită, scrie Financial Times.

VW şi-a înlocuit directorul executiv la câteva zile după ce a recunoscut că a manipulat rezultatele testelor de emisii în Statele Unite, însă noul său lider Matthias Muller lucrează în cadrul grupului de aproape 40 de ani. Noul preşedinte Hans Dieter Potsch deţinuse poziţia de director financiar al companiei de peste un deceniu. Ingo Speich, manager de portofoliu al Union Investment, al treilea mare manager de active din Germania şi unul dintre cei mai importanţi 15 investitori în acţiunile preferenţiale ale VW cu un pachet de 0,5%, a declarat că ambele alegeri au erodat şi mai mult încrederea în companie.

„Ar fi cu mult mai bine să fie aleşi oameni noi în consiliul de management şi consiliul de supraveghere pentru a recâştiga încrederea pieţelor de capital“, a declarat Speich. Declaraţia acestuia reprezintă cea mai vocală interven ţie a unui acţionar de până acum în scandalul declanşat cu două luni în urmă şi reflectă nemulţumirea în creştere a pieţelor cu privire la producătorul german.

Acţiunile VW s-au depreciat cu 70% din momentul în care autorităţile americane au acuzat grupul de manipularea testelor de emisii. „Totul se rezumă la încredere. Din punctul de vedere al pieţelor de capital, compania nu comunică bine şi există o lipsă de încredere. Suntem dezamăgiţi de deciziile legate de personal luate de VW şi de informaţ iile oferite“, a adăugat Ingo Speich.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO