Business Internaţional

Un manuscris al matematicianul britanic care a descifrat codul Enigma, vândut la licitaţie cu 1 milion de dolari

Un manuscris al matematicianul britanic care a descifrat...

Autor: Florin Badescu

14.04.2015, 11:31 237

Alan Turing, un geniu în domeniul matematicii, a condus o echipă de experţi în criptografie care a reuşit să spargă codul Enigma folosit de nazişti pentru a comunica în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează Reuters. Reuşita savantului britanic a grăbit încheierea războiului şi a contribuit astfel la salvarea unui număr mare de vieţi.

"Manuscrisul datează din perioada în care Turing era implicat în procesul crucial de descifrare a codului Enigma", a declarat Cassandra Hatton, specialistă în cărţi rare şi manuscrise în cadrul casei de licitaţii Bonhams.

"Conţinutul matematic al acestui caiet oferă acces în mintea extraordinară a unuia dintre cele mai mari genii ale secolului al XX-lea", a mai spus Hatton.

Casa Bonhams a refuzat să dea publicităţii numele cumpărătorului.

O parte din încasările obţinute din această tranzacţie vor fi donate unei asociaţii de caritate.

Caietul, care nu a fost prezentat niciodată în public, este considerat singurul manuscris extensiv al savantului Alan Turing care a supravieţuit până în zilele noastre. El datează din 1942 şi a fost lăsat moştenire de Turing bunului său prieten Robin Gandy. Paginile sale conţin numeroase formule matematice la care a lucrat Alan Turing şi care au stat la baza informaticii.

Robin Gandy a adăugat la rândul său câteva note personale între paginile scrise de Alan Turing şi a păstrat ascuns acest caiet până la moartea sa.

Alan Turing nu a primit niciodată recunoaşterea oficială a muncii sale din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi s-a sinucis în 1954, după ce primise un tratament hormonal ca parte a pedepsei sale, după ce a fost condamnat pentru că era homosexual. În acea perioadă, în Marea Britanie, homosexualitatea era considerată o infracţiune şi era pedepsită cu închisoarea sau castrarea chimică (tratarea hormonală a impulsurilor sexuale, n.r.).

Lui Turing i-au fost recunoscute meritele şi a fost reabilitat postum 60 de ani mai târziu, când savantul a primit o "iertare" din partea reginei Elizabeth a II-a.

Benedict Cumberbatch a fost nominalizat anul acesta la premiul Oscar pentru cel mai bun actor, pentru interpretarea rolului Alan Turing în filmul "The Imitation Game. Jocul Codurilor". Lungmetrajul a câştigat Oscarul la categoria "cel mai bun scenariu adaptat". Filmul a avut la bază cartea "Alan Turing: The Enigma" scrisă de Andrew Hodges.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO