Business Internaţional

Un medicament folosit de bolnavii de SIDA s-a scumpit peste noapte de la 13 dolari la 750 de dolari după ce a fost cumpărat de un ”băiat deştept”

Un medicament folosit de bolnavii de SIDA s-a scumpit...

Autor: Alexandra Marcu

22.09.2015, 11:22 17768

Specialiştii în boli infecţioase protestează împotriva creşterii peste noapte a preţurilor unui medicament care ajută persoanele cu sistem imunitar scăzut, în special bolnavii de SIDA, motivând că oamenii care au nevoie de aceste tablete o să fie nevoiţi să plătească sute de mii de dolari anual pentru tratament, scrie The New York Times.

Medicamentul Daraprim a fost achiziţionat în luna august de către Turing Pharmaceuticals, el existând pe piaţă deja de 62 de ani. Compania care produce pastilele a crescut preţul unei tablete de la 13.50 de dolari la 750 de dolari într-o noapte.

“Creşterea preţului tabletelor ar putea forţa spitalele să folosească terapii alternative care ar putea să nu fie la fel de eficiente”, a spus Judith Aberg, şeful diviziei de boli infecţioase de la Şcoala de Medicină din Mount Sinai.

 

Această creştere de preţ a Daraprim nu este un caz izolat.  Cycloserine, un medicament împotriva tuberculozei, a suferit o creştere de preţ de la 500 de dolari la 10.800 de dolari pentru 30 de tablete, după ce compania Rodelis Therapeutics a cumpărat licenţa pentru producerea medicamentului.

Doxycycline, un antibiotic, costa în 2013 doar 20 de dolari flaconul, iar în aprilie 2014 preţul acestui medicament era 1.849 de dolari flaconul.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO