Oraşul Roznov pod Radhostem din Cehia este cel mai bine cunoscut pentru plăcintele sale dulci cu rom şi pentru un muzeu al satului în aer liber unde pot fi admirate case vechi din lemn. Şi pentru linişte. Însă un anunţ l-a trezit din adormire, scrie Bloomberg.
Producătorul american de cipuri ON Semiconductor a ales în iunie Roznov pentru un nou hub de producţie de 2 miliarde de dolari. În ultimele câteva săptămâni au fost mai multe vizite din partea dezvoltatorilor imobiliari, şefului unei universităţi locale şi oficialilor guvernamentali, toţi urmaţi de echipe de televiziune.
Interesul nu este surprinzător, având în vedere că investiţia este cea mai mare făcută de o companie străină în Cehia în ultimele trei decenii. Este, de asemenea, un semn că planul de a concepe o nouă generaţie de microcipuri reprezintă mai mult decât viitorul unui colţ mărunt din Europa Centrală.
Onsemi va extinde o bază existentă pentru a produce cipuri pentru vehicule electrice şi industria energiei regenerabile, având deja încheiat un contract cu Volkswagen. Succesul nu este important doar pentru oraş şi pentru economia cehă care stagnează, ci şi pentru capacitatea Uniunii Europene de a-şi asigura aprovizionarea cu astfel de tehnologie pe fondul unei bătălii globale pentru componente critice.
„Semiconductorii devin coloana vertebrală a economiei moderne“, a spus ministrul industriei şi comerţului Jozef Sikela. „Cu cât putem produce mai multe din aceste noi tehnologii pe plan intern, cu atât va fi mai bine pentru securitatea noastră economică.“
Investiţia Onsemi este modestă în comparaţie cu unele proiecte tehnologice din alte părţi ale Europei. Dar instalaţia actuală de la Roznov joacă deja un rol uriaş în cadrul companiei, deoarece proiectează şi produce semiconductori. Aceasta este cheia pentru deplasarea economiei cehe către o industrie mai profitabilă şi mai puţin intensivă în muncă decât producţia tradiţională de maşini şi componente auto.
Aproximativ 2.200 de angajaţi Onsemi din ţară produc 10 milioane de cipuri pe zi pentru clienţii auto, industriali şi de telecomunicaţii, cum ar fi BMW, Mercedes-Benz, Siemens, Apple şi Samsung Electronics.
În timp ce investiţia planificată va crea doar 800 de noi locuri de muncă în următorii şapte ani, Onsemi se aşteaptă ca veniturile anuale de la Roznov să se dubleze treptat la cel puţin 1,2 miliarde de dolari deoarece extinderea se va concentra pe semiconductori din carbură de siliciu mai profitabili, cu o capacitate mai mare.
Pentru autorităţi, prima provocare este să se asigure că oraşul cu 16.000 de locuitori poate face faţă expansiunii. Pentru a atenua îngrijorarea localnicilor cu privire la deficitul de şcoli, medici şi locuinţe, primarul Jan Kucera a spus că vor fi construite între 300 şi 400 de apartamente noi, în timp ce oraşul va cheltui echivalentul a 80 de milioane euro pentru îmbunătăţirea drumurilor locale, parcări şi alte servicii.
„Visul oricărui primar este o investiţie industrială de înaltă tehnologie de la o companie cunoscută şi care va atrage oameni educaţi“, a spus Kucera la biblioteca renovată din Roznov. „Şi exact asta primim.“
Perspectiva intrării oraşului în următoarea eră industrială contrastează puternic cu provocările cu care se confruntă regiunea vecină din jurul oraşului Ostrava, aflat la doar o oră de mers cu maşina. De la căderea comunismului, în 1989, partea cea mai de est a Cehiei a fost afectată de un declin brutal al industriilor tradiţionale miniere şi metalurgice şi de şomaj cronic.
Chiar în această vară, un producător de oţel în comă din Ostrava s-a declarat în insolvenţă după ce nu a putut plăti facturile la energie şi salariile celor aproape 5.000 de angajaţi ai săi.