• Leu / EUR4.9192
  • Leu / GBP5.6962
  • Leu / USD4.6852
Business Internaţional

Un miliard de dolari de la SUA pentru apărarea Europei de Est

Un miliard de dolari de la SUA pentru apărarea Europei de Est

Preşedintele SUA Barack Obama i-a asigurat ieri la Varşovia pe europeni că va disloca noi forţe militare americane pentru Europa de Est

Autor: Bogdan Cojocaru

04.06.2014, 00:02 966

Preşedintele american Barack Obama i-a asigurat ieri la Varşovia pe aliaţii Statelor Unite din Europa de Est că angajamentul ţării sale faţă de siguranţa lor este sacrosant şi a prezentat planurile unei iniţiative de un miliard de dolari de a transfera în regiune noi dislocarea temporară de noi forţe militare americane, terestre, aeriene şi navale, scrie Reuters.

Obama se întâlneşte în Polonia cu ocazia ceremoniilor dedicate sărbătoririi a 25 de ani de libertate în Republica Polonă cu şefii de state şi de guverne din Europa de Est, inclusiv cu preşedintele Traian Băseascu, apoi îşi va continua periplul european, care durează patru zile, în Belgia şi Franţa. Vizitele vin în contextul intervenţiilor Rusiei în Ucraina. Noul ajutor vizează mai ales aliaţii din NATO şi va fi folosit pentru exerciţii militare terestre navale şi aeriene şi pentru minisuni de antrenament în Europa, cu accent pe Est.

„O prezenţă persistentă aeriană, terestră şi navală în regiune, în special în Europa Centrală şi de Est, este o dovadă necesară şi potrivită de sprijin pentru aliaţi“, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Coincidenţă sau nu, Comisia Europeană a decis luni ca temporar să suspende procedura de deficit excesiv în care se află Polonia. O decizie similară a fost emisă pentru Croaţia, notează The Warsaw Business Journal.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9192
Diferență: 0,0122
Ieri:
Azi: 4.6852
Diferență: 0,0363
Ieri:
Azi: 5.6962
Diferență: -0,1035
Ieri:
Azi: 4.9737
Diferență: -0,0583
Ieri: