Business Internaţional

Un miliardar iranian îmbogăţit din petrol riscă să ajungă în faţa plutonului de execuţie

Un miliardar iranian îmbogăţit din petrol riscă să...

Autor: Ştefan Stan

14.03.2016, 09:28 3776

Babak Zanjani, un om de afaceri iranian, trebuie să plătească 2,2 miliarde de dolari pentru a avea o şansă să evite execuţia. El a fost condamnat la moarte pe 6 martie, împreună cu alte două persoane, pentru delapidarea unor sume de bani din cadrul companiei naţionale de petrol în timpul embargoului asupra exporturilor.

Conform declaraţiilor avocatului său, Zanjani a încercat să returneze banii încă de când a fost arestat în decembrie 2013.

”Este o simplă problemă legată de a plăti ce datorează. În schimb, acest caz a fost transformat în unul politic”, a spus Zohreh Rezaei, unul dintre avocaţii miliardarului iranian.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a spus că trebuie ”să elimine corupţia pentru a reporni economia şi a atrage investitori străini. Întrebarea este cine l-a ajutat pe Zanjani şi unde s-au dus banii furaţi”.

Zanjani a ajuns să simbolizeze o nouă clasă de bărbaţi bogaţi, acuzaţi că şi-au folosit prerogativele de a trece peste interdicţiile de comerţ pentru a se îmbogăţi în timpul fostului regim al lui Mahmoud Ahmadinejad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO