Business Internaţional

Un miliardar israelian cu rădăcini româneşti a găsit un zăcământ de 3 miliarde de barili de petrol în Congo

Un miliardar israelian cu rădăcini româneşti a găsit...
13.08.2014, 17:27 4884
O companie petrolieră deţinută de miliardarul israelian Dan Gertler susţine că descoperit un zăcământ petrolier de circa 3 miliarde de barili în statul african Congo, o cantitate similară cu rezervele cunoscute ale unor state ca Marea Britanie sau Sudanul de Sud, scrie Reuters.
 
Dan Gertler este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Israel, nepotul lui Moshe Schnitzer, un imigrant român la Tel Aviv (puteţi citi povestea lui aici).
 
Compania sa, Oil of DRCongo, a anunţat la finalul săptămânii trecute că a descoperit zăcământul la graniţa statului Congo cu Uganda. Primele teste seismice indică rezerce de 3 miliarde de barili de petrol, deşi nu este încă foarte clar ce cantitate din aceste rezerve poate fi extrasă. Spre comparaţie, producţia anuală de petrol a României este de aproape 30 de milioane de barili.
 
Rezultatele campaniei de explorare au fost foarte pozitive. Credem că proiectul va asigura venituri semnificative", a declarat Giuseppe Ciccarelli,CEO-ul companiei Oil of DRCongo.
 
Statul african Congo, una dintre cele mai bogate ţări în resurse de pe continent, are o producţie de petrol extrem de scăzută, de doar 25.000 de barili pe zi, însă autorităţile încearcă să accelereze procesul pentru a stimula creşterea economică. Oil of DRCongo estimează că o producţie zilnică de 50.000 de barili de la noul zăcământ va creşte economia statului african cu 25%.
 
Oil of DRCongo operează două perimetre din zona noului zăcământ descoperit la Lacul Alberta, pentru două subsidiare ale Fleurette, un grup înregistrat în Olanda, deţinut de Gertler.
 
Reuters scria în luna ianuarie că Gertler a plătit în 2006 statului Congo doar 500.000 de dolari pentru drepturile de explorare ale petrolului. Gertler şi-a vândut una dintre companiile petroliere locale către statul congolez pentru 150 de milioane de dolari.
 
Dan Gertler, care are duublă cetăţenie, israeliană şi congoleză, susţine că a investit până în prezent 7 miliarde de dolari în economia statului african.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO