Business Internaţional

Un miliardar italian a fost arestat pentru spalare de bani

24.02.2010, 23:06 49

Un judecator italian a emis mandate de arestare pentru 56 depersoane, printre care unul dintre cei mai bogati italieni, caparte a unei anchete internationale privitoare la o presupusaschema de spalare de bani si evaziune fiscala in valoare de 2,7miliarde de dolari (2 mld. euro) in care ar fi implicate douaimportante companii de telecomunicatii italiene, scrie The WallStreet Journal.

Conform procurorilor, miliardarul italian Silvio Scaglia, cu oavere estimata de revista americana Forbes la 1,2 mld. dolari, arfi facut parte dintr-un cerc cu legaturi mafiote care s-a folositde companii inexistente pentru a spala bani in scopulachizitionarii de bijuterii, automobile si proprietati in perioada2003-2006. In schema este posibil sa fi fost implicate sifurnizorul de internet Fastweb, in cadrul caruia Scaglia a fost CEOin perioada 2003-2007, cat si o divizie a companiei rivale TelecomItalia.

Mandatele de arestare au fost emise pentru persoane din MareaBritanie, Elvetia, Statele Unite si Italia, cat si pentru unsenator italian din partidul premierului Silvio Berlusconi.

Un avocat al miliardarului italian Scaglia a declarat ca acestarespinge orice acuzatie. Fastweb si Telecom Italia au respins deasemenea acuzatiile. Procurorii sustin ca intre 2003-2006, Fastwebsi Telecom Italia au cumparat servicii de 2 miliarde de euro de lacompanii inexistente din Italia, revanzand mai apoi serviciilerespective catre firme fantoma inregistrate in Marea Britanie siFinlanda fara a declara veniturile din tranzactie. Fondurile dintranzactii au fost transferate in conturi bancare din Hong Kong,Singapore, Emiratele Arabe, Elvetia si Cipru, si mai apoi readusein Europa prin conturi bancare elvetiene. O parte din fonduri ar fifost utilizate pentru finantarea activitatilor Ndrangheta, oorganizatie criminala cu legaturi in intreaga Europa.

De asemenea, Fastweb si Telecom Italia sunt cercetate pentrucontabilitate falsa, evitand plata unor taxe in valoare de 400 mil.euro. Compania elvetiana de telecom Swisscom a preluat Fastweb in2007. Aceasta nu este pusa sub acuzare, presupusa schema de spalarede bani fiind operationala inainte de achizitie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO