Business Internaţional

Un miliardar rus a cumparat 5,3% din OTP Bank

Un miliardar rus a cumparat 5,3% din OTP Bank

OTP Bank are o valoare de piata de 9 miliarde de euro

19.09.2006, 19:02 86

Achizitia fulgeratoare a unui pachet atat de mare a lansat pe piata zvonuri privind o eventuala tentativa de preluare.
Megdet Rahimkulov, cel mai bogat om de afaceri din Ungaria, a achizitionat prin intermediul companiilor pe care le detine un pachet de 5,3% din cel mai mare grup financiar ungar, OTP Bank, companie cu o capitalizare bursiera de peste 9 mld. euro, scrie Financial Times.
Rahimkulov, care a declarat ca detine active in valoare de aproximativ 920 de milioane de dolari, dintre care 600 de milioane de dolari in Ungaria, detine si banca locala AEB. Oficialii OTP au confirmat ca omul de afaceri detine in acest moment 5,3% din banca, procentul reprezentand pachetul total de actiuni aflat in posesia companiilor sale si ale rudelor apropiate. Afacerea a starnit interesul analistilor, care speculeaza ca ar putea fi vorba despre o incercare de preluare.
Ruslan Rahimkulov, fiul lui Megdet, a precizat intr-o serie de email-uri ca aceasta investitie nu face parte din nicio tentativa de preluare a OTP, nici de unul singur, nici in colaborare cu alti investitori. "Este o simpla investitie financiara", a declarat el. "Nu avem planuri de preluare", a adaugat fiul magnatului. O parte din actiuni au fost cumparate prin intermediul companiei Kafijat Trading and Consult si prin divizia acesteia din Marea Britanie, Firthlion.
Ruslan Rahimkulov nu a exclus posibilitatea cresterii cotei detinute. "Firthlion ar putea sa mai cumpere pe viitor alte actiuni OTP Bank, in cazul in care vor fi conditii de piata favorabile", a declarat el.
Analistii asteptau de mult timp ca OTP, cel mai mare grup financiar creat in Europa Centrala si de Est, sa devina tinta achizitiei unuia dintre marile grupuri bancare prezente deja in regiune.
De cateva saptamani cotatia actiunilor bancii ungare se mentine la un nivel sub estimarile analistilor, piata temandu-se de o eventuala scadere a cresterii economice din Ungaria, care ar afecta vizibil rezultatele financiare ale grupurilor bancare. Dupa ce a dezmintit zvonurile, Ruslan Rahimkulov a precizat ca oricum, conform standardelor de asociere a actionarilor impuse de banca, o achizitie propriu-zisa de catre un singur investitor este aproape imposibila.
Statutul bancii contine o serie de masuri menite sa ingreuneze o eventuala tentativa de preluare, printre care limitarea dreptului de vot al actionarilor individuali. Politica de descurajare este amplificata si de guvernul de la Budapesta, care detine un pachet de actiuni preferentiale, care ii confera dreptul de veto si in cazul unei incercari de a achizitiona banca. Un alt obstacol ar fi si captalizarea de peste 9 mld. euro a OTP, care ar transforma orice tentativa de cumparare intr-un exercitiu financiar de mare amploare. "Rahimkulov este un om bogat, dar nu chiar asa de bogat", a declarat Janos Kocsi, analist ING Bank, Budapesta.
Fiind de nationalitate rusa si un investitor recunoscut pentru agresivitatea sa, Rahimkulov a atras imediat atentia prin achizitionarea acestui pachet, raspandind zvonuri despre o posibila preluare a OTP. Modul lui de a face afaceri a inceput insa deja sa fie imitat de alti investitori de pe piata ungara. "Oamenii de aici tind sa aiba sentimente contrare fata de investitorii rusi", este de parere Tamas Moro, analist la Concorde Securities, Budapesta.
Oamenii de afaceri care provin din Rusia sunt recunoscuti pentru strategia de preluare bazata pe mai multe companii off-shore, care permit ascunderea temporara a adevaratului proprietar.


OTP Bank in Romania
A intrat pe piata locala in 2004 prin achizitionarea pentru 47,5 milioane de dolari a Robank, dupa ce esuase in preluarea BCR.
Grupul ungar a ramas in finala pentru preluarea CEC, alaturi de NBG din Grecia
La sfarsitul primului semestru, OTP Romania detinea active de 407 mil. euro.
La sfarsitul lui iunie banca avea 41.700 de clienti individuali si 7.400 de clienti corporativi.
Conform propriilor estimari, OTP detine 0,89% din piata creditului si 0,49% din piata depozitelor.
In primele sase luni ale anului OTP a inregistrat o pierdere neta de 6,1 milioane de euro, din cauza cresterii costurilor operationale.
OTP are 49 de sucursale in Romania si 641 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO