Business Internaţional

Un miliardar susţine Amsterdamul în cursa de după Brexit pentru coroana financiară a Europei

Un miliardar susţine Amsterdamul în cursa de după...

Autor: Bogdan Cojocaru

30.10.2018, 00:04 561

Amsterdamul, capitala Olandei, ar putea detrona Londra din poziţia de principal centru financiar în condiţiile în care Marea Britanie se pregăteşte să iasă din Uniunea Europeană, apreciază un miliardar american care a participat la crearea a două dintre cele mai mari grupuri de private equity din lume, scrie Financial Times.

Tony Ressler, unul dintre cei mai experi­men­taţi oameni de afaceri din domeniul private equity, a spus că potenţialul capita­lei Marii Britanii de a de­veni o „capitală financiară mondială“ a fost sub­minat de Brexit. Britanicii au ales prin referendum în 2016 să plece din UE. Ressler face aceste re­marci în condiţiile în care Ares, unul din grupurile de private equity listate pe care acesta le-a înfiinţat, şi-a încetinit operaţiunile din Marea Britanie, în parte din cauza Brexitului. Miliardarul a ajutat şi la înfiinţarea gigantului Apollo Global Management în 1990.

„Londra era pe cale să devină capitala financiară a lumii şi cred că şan­sele s-au schimbat modest. Dacă mi-ai cere să aleg dintre toate oraşele euro­pene unul care să înlocuiască Londra, aş alege Amsterdamul“, a spus Ressler.

Ares nu doar că şi-a redus în ultimele luni activitatea de pe piaţa britanică, dar şi-a extins prezenţa în oraşele de pe continent, inclusiv în Amsterdam şi Luxem­burg. Raportul tranzac­ţiilor Marea Bri­tanie/ Europa Continen­tală din portofoliul gru­pului s-a modificat de la 65-35, cât a fost maximul, la 50-50.

Încetinirea activi­tă­ţilor Ares este în linie cu un declin accentuat al vânzărilor afacerilor de­ţinute prin private equity în contextul incertitu­dinilor legate de Brexit. Investitorii de private equity au început să ceară reducerea expunerii la piaţa britanică, iar unele grupuri, printre care AnaCap, au renunţat la Marea Britanie ca destinaţie de top pentru investiţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO