Business Internaţional

Un nor de pesimism învăluie economia Germaniei

Un nor de pesimism învăluie economia Germaniei

Autor: Catalina Apostoiu

21.03.2019, 21:58 407

Consiliul independent de consilieri economici al guvernului german şi-a redus estimarea de creştere economică pentru acest an invocând cererea mai slabă de pe pieţe de export principale. La începutul lunii, influentul institut german Ifo aproape că şi-a înjumătăţit proiecţia de creştere. Nici banca centrală a ţării nu este mai optimistă, renunţând recent la aşteptările privind o mult-aşteptată redresare a economiei la începutul acestui an.

Cât priveşte investitorii, numărul pesimiştilor îl depăşeşte în continuare pe cel al optimiştilor. Consiliul experţilor a anunţat că boom-ul economic al celei mai mari economii europene “s-a sfârşit deocamdată”, deşi acesta a exclus un declin pronunţat. “Posibilitatea unei recesiuni este exclusă în acest moment”, a declarat preşedintele consiliului, Christoph Schmidt, potrivit Bloomberg.

După un an dur pentru economie, consiliul se aşteaptă acum la o creştere de 0,8% în 2019, în scădere de la proiecţia anterioară de 1,5%. Creşterea va accelera totuşi la 1,7% în 2020, potrivit experţilor.

Estimarea pe 2019 a consiliului este una dintre cele mai scăzute avansate de economişti.

În ceea ce priveşte evoluţia pe primul trimestru al acestui an, banca centrală germană arată că cea mai mare economie europeană nu s-a bucurat probabil de mult-aşteptata redresare în condiţiile în care industria germană întâmpină în continuare probleme.

Evaluarea Bundesbank vine după ce o serie de factori temporari, cum ar fi noile proceduri de testare a emisiilor maşinilor care care au afectat producţia constructorilor auto, au dus la o slăbire neaşteptat de pronunţată a unor indicatori economici cheie. Strategii încearcă să determine în ce măsură încetinirea Germaniei şi zonei euro are legătură cu factori excepţionali.

În primele trei luni ale acestui an, speranţele de redresare au fost zădărnicite de noi obstacole, cum ar fi greva de la o uzină auto din Ungaria. Totuşi, Bundesbank se aşteaptă ca efectul asupra producţie auto să se disipeze şi vede construcţiile şi consumul privat susţinând creşterea pe fondul unei pieţe a muncii solide, creşterii salariilor.

În ceea ce priveşte încrederea investitorilor în perspectivele de creştere ale economiei germane, aceasta s-a întărit pentru a cincea lună consecutiv pe fondul atenuării riscurilor la nivel mondial. Un indicator care măsoară perspectivele pentru următoarele şase luni a avansat la minus 3,6 în martie, cel mai ridicat nivel dintr-un an.

Totuşi, în pofida îmbunătăţirii, nivelul negativ înseamnă că numărul pesimiştilor îl depăşeşte în continuare pe cel al optimiştilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO