Business Internaţional

Un nou capitol al războiului rece al tehnologiei dintre SUA şi China

Un nou capitol al războiului rece al tehnologiei dintre...

Autor: Bogdan Cojocaru

16.07.2015, 00:00 1143
O companie chineză de stat, Tsinghua Unigroup, pregăteşte o ofertă de nu mai puţin de 23 de miliarde de dolari pentru achiziţia Micron Technology.

Tsinghua este cel mai mare producător de cipuri al Chinei, iar Micron este emblematic pentru producţia americană de cipuri de memorie. Intenţia Beijingului, făcută publică de surse apropiate situaţiei, este fie primul pas spre cea mai mare preluare a unei companii germane de către o companie chineză, fie un nou capitol al războiului rece al tehnologiei dintre SUA şi China, scrie The New York Times.

Oferta va eclipsa total valoarea celei mai apropiate astfel de tranzacţii, cea de 4,7 miliarde de dolari prin care Shuanghui International Holdings din China a cumpărat producătorul American de carne de porc Smithfield Foods în 2013.

Obstacolele abundă în calea preluării Micron de către Tsinghua. Analiştii de la Credit Suisse cred că „este foarte puţin probabil ca achiziţia să fie aprobată de autorităţile americane, care consideră semiconductorii o industrie strategică“. Tot aceşti analişti spun că între China şi SUA dospeşte un război comercial privind producţia de cipuri, creierele miliardelor de computere, telefoane şi diverse device-uri electronice. Dificultăţile politice de care s-ar putea lovi orice acord subliniază cât de conştientă a devenit fiecare dintre cele două superputeri de forţa tehnologică a celeilalte şi ilustrează cât de critice pentru siguranţă au devenit până şi cele mai banale produse electronice.

În cipurile de memorie sunt stocate datele între sarcinile de calcul. Micron este cunoscută mai ales pentru memoriile cu care sunt dotate telefoanele mobile şi computerele personale, dar compania produce, de asemenea, componente pentru sisteme avansate de centre globale de date, memorii flash şi pentru sisteme de calcul de mare viteză, esenţiale pentru analize rapide în domenii precum plasarea reclamelor online şi mentenanţa motoarelor aeronavelor.

Micron vinde cipuri cu fire având diametre de doar 16 nanometri, aproape cea mai mică grosime disponibilă pentru produsele comerciale. Micron, ultimul producător de astfel de memorii cu baza în SUA, are fabrici atât în SUA cât şi în Asia, dar se bazează foarte puţin pe producţia din China. „Pot spune doar că suntem interesaţi să lucrăm cu Micron“, a răspuns Zhao Weiguo, preşedintele Tsinghua, când i s-au cerut telefonic comentarii legate de presupusa tranzacţie. Reprezentanţii companiei americane au refuzat să comenteze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO