Business Internaţional

Un nou pas spre naţionalizare? Ungaria interzice distribuitorilor de gaze să încarce factura clienţilor cu pierderile din reţea

Premierul ungar Viktor Orban duce o campanie activă de întărire a controlului statului în sectoarele strategice pentru economie

Premierul ungar Viktor Orban duce o campanie activă de întărire a controlului statului în sectoarele strategice pentru economie

Autor: Bogdan Cojocaru

17.10.2013, 18:25 1035

După ce a redus cu 20% preţul energiei anul acesta, guvernul ungar a decis că distribuitorii de gaze naturale nu mai pot contabiliza printre costurile justificabile pierderile din reţea, care includ greşelile de contorizare, furturile şi scurgerile. Acestea reprezintă până la 20% din costurile totale justificabile şi de aceea decizia ar putea aduce pierderi semnificative companiilor, care se plâng că guvernul forţează astfel naţionalizarea lor.

Decizia guvernului ungar ar putea produce distribuitorilor de gaze naturale pierderi anuale financiare de 13 miliarde de forinţi (44 de milioane de euro), având în vedere pierderile fizice din reţea din 2010, scrie portalul de ştiri index.hu.

Companiile intervievate de index.hu susţin că „această măsură deja nu mai face parte din eforturile de reducere a tarifelor la utilităţi, ci reprezintă pregătiri pentru naţionalizarea distribuitorilor de gaze naturale”.
Premierul Viktor Orban, care spune că populaţia plăteşte prea mult pentru facturile la energie în raport cu veniturile, a declarat luna trecută că în primăvară parlamentul va primi spre aprobare o lege care transformă serviciile de utilităţi publice în afaceri nonprofit şi că guvernul discută răscumpărarea a şase sau şapte companii de utilităţi privatizate în trecut. Parlamentul este controlat de partidul de guvernământ, Fidesz.

Opoziţia a reacţionat acuzând guvernul că vrea să naţionalizeze afaceri private.

Ulterior, un purtător de cuvânt al guvernul a specificat că nu se pune problema naţionalizării, ci că statul va lua în considerare orice ofertă de vânzare din partea proprietarilor serviciilor de utilităţi.

Miercuri, ministrul dezvoltării László Németh a precizat că statul ar putea răscumpăra până la sfârşitul anului două companii de energie. Între timp, un membru al Fidesz a introdus spre dezbatere în parlament un proiect de lege care inhibă puterea autorităţii de control în domeniul concurenţei astfel încât aceasta să nu fie obligată să cerceteze tranzacţiile pe care guvernul le consideră importante din punct de vedere strategic. Practic, legea interzice autorităţii să facă cercetări dacă guvernul se opune. Sub legislaţia actuală, fuziunile dintre companii cu venituri anuale mai mari de 10 miliarde forinţi (33,8 milioane euro) au nevoie de aprobarea autorităţii.

Partidul de guvernământ vrea să cimenteze în Constituţie reducerea preţurilor la utilităţi, iar dacă va reuşi preţurile vor putea fi majorate doar de parlament. Guvernul lucrează, de asemenea, la o lege care să interzică plata de dividende la companiile de utilităţi. Premierul Orban a declarat că 2014 va fi anul luptei pentru apă­rarea reducerii preţurilor utilităţilor pentru gospodării, iar alegerile din primăvară vor fi terenul de luptă. 

Planurile Budapestei lovesc mai ales în companiile E.ON şi RWE din Germania, EDF şi GDF Suez din Franţa şi Eni din Italia, care controlează furnizorii de utilităţi din Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO