Business Internaţional

Un nou pericol pentru economie: băncile au început prea devreme să se împrumute ca înainte de criză

Un nou pericol pentru economie: băncile au început prea...

Autor: Liviu Popescu

07.05.2014, 00:03 1268
Băncile din zona euro se împrumută reciproc pentru prima dată după izbucnirea crizei economice mondiale la dobânzi mai mari decât cele de referinţă stabilite de Banca Centrală Europeană (BCE), ceea ce sugerează că acestea revin la comportamentul de dinaintea crizei chiar dacă economia a rămas vulnerabilă.

Nivelul mai ridicat al do­bânzilor creditelor inter­bancare poate fi un semn de normalizare din perspectiva unei economii în fază de recuperare, însă riscă să majoreze prea rapid costurile de finanţare pentru com­panii şi gospodării, ceea ce ar pune în pericol revenirea economică, scrie Bloomberg.

Situaţia pune la încercare asigurarea dată de preşedintele BCE Mario Draghi că instituţia este pregătită să răspundă oricărei înăspriri nedorite a condiţiilor de creditare.

Draghi ar putea acţiona contra acestei exuberanţe, chiar începând cu această săptămână, prin implementarea unor politici luate în considerare încă de anul trecut precum oprirea absorbţiei lichidităţilor provenite din achiziţiile de obligaţiuni făcute înainte de criză, potrivit analiştilor mai multor bănci europene printre care cea franceză Société Générale.

„Reprezentanţii BCE cred în revenirea treptată a economiei. Din această pers­pectivă ei ar fi mult mai fericiţi să forţeze un nivel cât mai mic al dobânzilor interbancare“, a afirmat Anatoli Annenkov, eco­nomist la SocGen.

Nivelul ratelor dobânzilor creditelor inter­bancare nega­ran­tate din zona euro era de 0,254% luna trecută, de trei ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Indicele EONIA (Euro OverNight Index Average), de re­ferinţă pentru dobânzile creditelor interbancare în euro, a atins 0,457% pe 29 aprilie, cel mai ridicat nivel de la începutul crizei.

În prezent dobânda de referinţă a BCE este de 0,25%, cea mai redusă din istoria băncii.

În mod normal când BCE raţionalizează fondurile pe care le împrumută sistemului, EONIA fluctuează cu puţin peste nivelul ratei de referinţă întrucât băncile care nu vor să promită garanţii bancii centrale pentru a accesa credite de la aceasta se finanţează de pe pieţe, plătind în schimb o dobândă mai un pic mai mare. Această tradiţie a luat sfârşit în 2008, la o lună după prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers când răspunsul BCE la criza de lichiditate care a urmat a inclus oferirea de lichiditate ieftină nelimitată. La aceşti bani aveau acces doar băncile care ofereau anumite tipuri de garanţii.

Excesul de lichiditate din sistemul financiar din zona euro, sau capitalul care rămâne după excluderea celui necesar funcţionării adecvate, a scăzut întrucât băncile au început să ramburseze anticipat creditele primite de la BCE. Indicatorul a scăzut de la 800 miliarde euro în martie 2012 la 80 miliarde euro în 29 aprilie. El a revenit la 175 miliarde pe 2 mai.