Business Internaţional

Un nou scandal la orizont. Dacă ai maşină diesel s-ar putea să ai un dispozitiv de manipulare instalat. Studiu: Trei sferturi dintre maşinile diesel europene "probabil" au

Un nou scandal la orizont. Dacă ai maşină diesel s-ar...

Autor: Business Magazin

26.03.2023, 08:42 16851

Utilizând date de la 1.400 de teste oficiale guvernamentale efectuate în condiţii optime,un amplu studiu a constatat că 77% dintre maşinile diesel Euro 6 şi 85% dintre vehiculele mai vechi Euro 5 au rezultate "suspecte" la teste, care indică emisii excesive.

Cantităţile de oxid de azot emise de aceste maşini în timpul testelor indică, potrivit raportului, "utilizarea probabilă a unui dispozitiv de manipulare interzis" - adică un software care permite maşinilor să activeze un sistem de control al poluării în timpul testelor, relatează Politico.

Niveluri "extreme" de emisii au fost constatate în cel puţin 40% dintre teste, ceea ce arată că prezenţa unui dispozitiv de manipulare a fost "aproape sigură" în aceste cazuri, potrivit ONG-ului.

Raportul estimează că 19 milioane de vehicule cu niveluri de emisii "suspecte" - şi 13 milioane cu niveluri "extreme" - sunt în prezent în circulaţie în Uniunea Europeană şi în Regatul Unit.
"Aceste rezultate prezintă un set solid de dovezi pentru ca autorităţile să investigheze şi, eventual, să ia măsuri corective pentru a aborda riscurile pentru sănătate reprezentate de maşinile diesel europene care circulă pe drumurile noastre", a declarat Peter Mock, directorul general al ICCT pentru Europa.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO