Business Internaţional

Un nou scandal marca Dieselgate: Daimler, producătorul Mercedes, ar fi trecut normele de poluare in stilul Volkswagen, cu un software care păcălea testele

Un nou scandal marca Dieselgate: Daimler, producătorul...

Autor: Răzvan Botea

20.02.2018, 09:00 51962

Autorităţile din SUA investigheaza Daimler, producătorul Mercedes, după ce au găsit un software instalat pe maşinile acestora care ar fi putut să ajute trecerea testelor pentru determinarea emisiilor de noxe la motoarele diesel, scrie Reuters care citează o publicaţie germană a cărei sursă sunt nişte documente confidenţiale.

Frecvenţa şi rigurozitatea controalelor a crescut semnificativ după ce Volkswagen a admis în 2015 că a instalat un software secret pe maşini care a permis să aibă emisii poluante de 40 de ori mai mari decât cele permise de lege, în timp ce la teste acestea întruneau standardele.

Daimler, care se confruntă în acest moment cu investigaţii din partea autorităţilor din Germania şi SUA datorită emisiilor de noxe ale motoarelor diesel, a spus că investigaţiile ar putea duce la sancţiuni semnificative şi retragerea produselor de pe piaţă.

Publicaţia germană Bild am Sonntag a spus că documentele arată că autorităţile din SUA au găsit mai multe software-uri instalate care au ajutat maşinile produse de Daimler să întrunească normele de poluare.

O altă funcţie a acestui software care este sub investigaţie este aceea de a permite sistemului de curăţare al noxelor să „îşi dea seama” dacă maşina este testată, bazându-se pe modul în care accelerează maşina sau viteza acesteia.

Bild am Sonntag a citat de asemenea emailuri ale inginerilor Daimler care întrebau dacă aceste funcţii ale software-ului sunt legale.

Purtătorii de cuvânt ai Daimler au refuzat să comenteze despre conţinutul documentelor, spunând că producătorul german de automobile a cooperat în totalitate cu autorităţile americane şi că au ajuns la un consens de confidenţialitate cu Departamentul de Justiţie.

„Autorităţile cunosc documentele şi nicio plângere nu a fost depusă. Documentele prezentate de Bild au fost publicate pentru a lovi compania Daimler şi cei 290.000 de angajaţi ai acesteia”, a spus purtătorul de cuvânt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO