Business Internaţional

Un nou val de capital intra pe piata imobiliara asiatica

19.09.2006, 20:54 15

Investitorii vestici au decis de mult timp ca piata imobiliara asiatica reprezinta noul lor teren de joaca, lucru intarit acum si de investitorii din Orientul Mijlociu care vor acum si ei o parte din castigurile generate aici.
Investitiile institutionale pe piata imobiliara asiatica a atins ceea ce un director din sector a numit "viteza maxima", deoarece in unele cazuri fiecare dolar de proprietate disponibila atrage investitii de 5 dolari.
"Exista o cantitate fara precedent de capital ce este alocata investitiilor in regiunea Asia-Pacific", a spus Stephen Blank, membru senior al Urban Land Institute si unul din autorii unui studiu facut de firma de audit PricewaterhouseCoopers.
Intre timp, investitiile directe provenite din zona si din strainatate in regiunea Asia-Pacific au crescut cu 40% in prima jumatate a lui 2006, la 43 de miliarde de dolari (33,8 mld. euro), conform raportului firmei de consiliere in investitii imobiliare Jones Lang LaSalle, in parte datorita trendului de trimitere a capitalului in pietele de real estate exotice.
"Este inceputul unui flux mai mare si mai adanc de capital international care va intra in Asia in urmatorii doi sau trei ani", a spus Tony Horrell, director executiv pentru pietele europene de capital la Jones Lang LaSalle.
In prima jumatate a anului, 51% din afacerile din regiune s-au incheiat in Japonia si aproape au atins valoarea volumului de tranzactii realizat in 2005. 40% din tranzactii s-au incheiat in Australia, China, Hong Kong si Singapore.
Rapoartele apar pe masura ce piata imobiliara asiatica incepe sa atraga banii investitorilor institutionali precum fonduri de pensii sau companii de asigurari, care au inundat pietele din Statele Unite si Europa in ultimii ani. Investitorii se intrec frecvent in oferte pentru ca "pur si simplu nu exista destule proprietati de calitate pentru toti", conform Institutului Urban Land.
Cresterea competitiei a redus marjele de profit ale investitorilor pioneri pe pietele din Asia, adauga institutul. Anul trecut multi investitori s-au aventurat in Asia, asteptandu-se la cresteri ale profitului de 30%, dar au realizat doar 20%, iar acum multi dintre ei estimeaza reducerea cotei la 10-15% in viitorul apropiat.
Investitorii cauta tinte de achizitii pentru dezvoltarea de parcuri industriale pentru China pana la centre de turism si servicii in Malaezia, Singapore si Thailanda pentru oameni ce au nevoie de orice incepand cu chirurgie plastica pana la implantarea de proteze experimentale, spune raportul institutiei.
In timp ce investitorii americani au finantat aproape 60% din tranzactiile efectuate recent in Asia, acum cele mai multe tranzactii le fac investitorii din Orientul Mijlociu care obisnuiau sa-si concentreze eforturile pe pietele imobiliare din orase precum Londra si New York.
Denumindu-i "noii baieti de pe piata", cercetatorii institutului spun ca se asteapta ca investitorii din Orientul Mijlociu sa devina sursa de finantare cu cea mai mare crestere de pe piata imobiliara asiatica de anul viitor. Motivul: dorinta de a gasi noi tinte de investitii pentru profiturile obtinute din petrol intr-o conjunctura in care pietele imobiliare vestice au devenit prea scumpe, iar pietele de capital din Orientul Mijlociu sunt nesigure.
Fondurile vestice de pensii si companiile de asigurari se lupta inca pentru un loc la masa imbelsugata pe care o reprezinta Asia, pentru ca sunt pusi sub presiune sa aloce mai multe fonduri investitiilor in real estate.
Sectorul imobiliar a depasit in ultimii cinci ani performantele altor tinte de investitii, crescand presiunea asupra managerilor de fonduri sa aloce mai mult pentru a obtine venituri mai mari pentru cei din generatia "baby boomers" care se pregatesc de pensionare.
"Bine sau nu, multi manageri straini de fonduri cred ca pietele din Asia-Pacific le vor aduce veniturile mai mari de care au nevoie", conform studiului institutului.
Fluxul de bani din vest ar putea insa sa scada odata cu cresterea dobanzilor in SUA, acordand capitalului din Orientul Mijlociu un impact si mai mare.
"Chiar daca economiile vestice raman fara resurse, banii tot vor veni curgand din Orientul Mijlociu", potrivit unuia dintre cei 175 de dezvoltatori si investitori institutionali chestionati de institut si PricewaterhouseCoopers in perioada iunie-august.
In timp ce multi investitori straini sunt dornici sa cumpere cladiri de birouri de calitate in Asia, de multe ori se gasesc in situatia de a concura pentru proprietati mai putin dorite precum hoteluri si centre de recuperare pentru a obtine venituri acceptabile.
In sectorul hotelier, multi investitori au ales China, unde exista 188 de asemenea proiecte in dezvoltare, conform institutului. Firmele private de capital si fondurile in cautare de ocazii au fost atrase spre Japonia, in mare parte datorita noilor reglementari de schimb care forteaza proprietarii sa evalueze proprietatile la pretul pietei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO