• Leu / EUR4.9437
  • Leu / GBP5.5513
  • Leu / USD5.1379
Business Internaţional

Un nou virus dă bătăi de cap în estul Chinei: 35 de persoane au fost infectate

Un nou virus dă bătăi de cap în estul Chinei: 35 de persoane au fost infectate

Autor: Mediafax

10.08.2022, 16:45 149

Oamenii de ştiinţă urmăresc un nou virus de origine animală în estul Chinei, care a infectat cel puţin câteva zeci de persoane.

Noul henipavirus Langya (LayV) a fost descoperit la 35 de pacienţi din provinciile Shandong şi Henan. Mulţi prezentau simptome precum febră, oboseală şi tuse.

Se crede că aceştia au contractat virusul de la animale. Până în prezent, nu există dovezi că LayV se poate transmite între oameni.

Cercetătorii au detectat virusul cu precădere la şoareci.

Descoperirea a fost evidenţiată într-o scrisoare scrisă de cercetători din China, Singapore şi Australia şi publicată în New England Journal of Medicine în această lună.

Unul dintre cercetători, Wang Linfa, de la Şcoala de Medicină Duke-NUS din Singapore, a declarat pentru publicaţia chineză de stat Global Times că cazurile de LayV descoperite până acum nu au fost fatale sau foarte grave, astfel că "nu trebuie să ne panicăm".

Cu toate acestea, a spus Wang, este totuşi necesar să fim în alertă, deoarece mulţi viruşi care există în natură au rezultate imprevizibile atunci când infectează oamenii.

Oamenii de ştiinţă au precizat că LayV a fost găsit la 27% dintre şoarecii testaţi, sugerând că mamiferele ar putea fi "rezervoare naturale" pentru virus. Aproximativ 5% dintre câini şi 2% dintre capre au fost, de asemenea, testate pozitiv pentru acesta.

Centrul de control al bolilor din Taiwan a declarat duminică că acordă o "atenţie deosebită" dezvoltării LayV.

LayV este un tip de henipavirus, o categorie de virusuri zoonotice care se pot transmite de la animale la oameni.

Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor din SUA a declarat că oamenii de ştiinţă estimează că trei din patru boli infecţioase noi sau emergente la oameni provin de la animale.

Organizaţia Naţiunilor Unite avertizase anterior că lumea va vedea mai multe astfel de boli odată cu creşterea exploatării faunei sălbatice şi a schimbărilor climatice.

Unii viruşi zoonotici pot fi potenţial fatali pentru oameni. Printre acestea se numără virusul Nipah, care are focare periodice printre animale şi oameni în Asia, şi virusul Hendra, care a fost detectat pentru prima dată la cai în Australia.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9437
Diferență: 0,0202
Ieri: 4.9427
Azi: 5.1379
Diferență: 0,4772
Ieri: 5.1135
Azi: 5.5513
Diferență: 1,3177
Ieri: 5.4791
Azi: 5.1954
Diferență: 0,3457
Ieri: 5.1775