Business Internaţional

Un obstacol major pentru dezvoltarea Italiei: 2,6 milioane de oameni au renunţat la ideea de a munci. E o problemă de mentalitate, educaţie şi adaptare

Un obstacol major pentru dezvoltarea Italiei: 2,6...

Autor: Catalina Apostoiu

05.06.2022, 20:56 948

Dintr-o listă de probleme pe care guvernatorul băncii centrale italiene Ignazio Visco le-a enumerat recent, cea legată de numărul italienilor care nu se deranjează să-şi caute de muncă este deosebit de gravă, scrie Bloomberg.

Proporţia oamenilor activi pe piaţa muncii este printre cele mai scăzute din Europa, s-a plâns acesta. Cea mai afectată de acest fenomen este regiunea de sud a Italiei.

Deblocarea acestui potenţial al locurilor de muncă prins în inerţia celei de-a treia mari economii a zonei euro este una dintre puţinele opţiuni disponibile pentru combaterea consecinţelor unui declin demografic atât de pronunţat, încât cel mai bogat om al planetei, Elon Musk, a avertizat că ţara riscă să rămână fără cetăţeni.

Cifrele sunt dure: 2,62 milioane de oameni sunt disponibili pentru angajare, dar nu caută un loc de muncă. Pe lângă aceştia, 872.000 de angajaţi part-time ar dori să lucreze mai mult, iar 90.000 de oameni vor un loc de muncă, dar nu sunt disponibili imediat.

„Mă întristează să văd astfel de cifre. Acestea indică o problemă ce nu mai ţine doar de ofertă, cerere şi calificări. Este o problemă de mentalitate“, susţine Andrea Prencipe, rector al Universităţii Luiss din Roma.

Visco a evidenţiat de asemenea faptul că Italia se remarcă prin proporţia scăzută a femeilor din forţa de muncă, exacerbată de dificultatea acestora de a se reangaja după ce au copii.

Însă la rădăcina acestei probleme este educaţia. „Avem o forţă de muncă slab calificată“, se lamenta recent Maria Cecilia Guerra, secretar adjunct în cadrul ministerului italian al finanţelor. „Acest lucru are un impact major asupra perspectivelor noastre de creştere“.

Nu există soluţii uşoare. Prencipe arată că banii nu vor aduce rezolvarea, deşi fondul de redresare UE include iniţiative dedicate pregăturii şi educaţiei. Potrivit acestuia, tinerilor le este greu să intre în forţa de muncă după ce studiază în Italia şi au nevoie de o pregătire care să-i ajute să se adapteze mai uşor în aceste vremuri.

Încurajarea tinerilor să intre sau să se întoarcă pe piaţa muncii este de o importanţă vitală. Alternativa, sugerează Visco, este ca cei mai buni cetăţeni italieni să-şi părăsească ţara, după cum aproape 1 milion au făcut-o deja, în timp ce alţii nu fac nimic.

Din acest motiv, Italia trebuie să se asigure că banii din fondul de redresare UE vor fi cheltuiţi cu cap. „Chiar avem nevoie să soluţionăm problemele legate de muncă şi de învăţământ“, subliniază Prencipe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO