Business Internaţional

Un oficial al comerţului din Dubai spune că sancţiunile impuse Rusiei sunt ineficiente

Un oficial al comerţului din Dubai spune că...

Autor: Catalina Apostoiu

30.05.2024, 00:05 208

Sancţiunile impuse Rusiei nu au niciun impact în afara vestului, iar încer­cările de stopare a fluxului afacerilor nu fac decât să-l redirecţioneze în alte părţi, a declarat preşedintele principalului hub comercial din Dubai, scrie Financial Times.

„Sancţiunile înceti­nesc economia, niciodată nu o opresc“, a declarat Hamad Buamim, preşe­din­te al Dubai Multi Commodities Centre, o importantă zonă de co­merţ liber din Emiratele Arabe Unite care susţine că găzduieşte peste 24.000 de businessuri.

Hamad Buamim este şi fost preşedinte al camerei de comerţ din Dubai.

Comentariile acestuia vin în condi­ţiile în care Dubai profită de aşezarea sa geografică între est şi vest pentru a-şi cimenta poziţia de centru pentru co­mer­ţul mondial într-o vreme în care sancţiu­nile impuse Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina, protecţionismul economic şi tensiunile dintre SUA şi China remo­delează comerţul global.

Dubai este perceput a fi un câştigător de pe urma încercărilor americanilor şi europenilor de a izola economia ruseas­că, în condiţiile în care traderii petrolieri s-au relocat din Geneva în UAE după ce Elveţia s-a alăturat sancţiunilor impuse Moscovei. Energia este cel mai impor­tant sector pentru CMCC, potrivit lui Buamim, aproximativ 3.000 de companii energetice fiind înregistrate în zonă.

Totuşi, în ultimele luni, UAE, împreună cu alte ţări, resimt presiuni din partea SUA, UE şi Marii Britanii pentru a acţiona împotriva com­paniilor care fac afaceri cu Rusia.

„Faptul că economia nu este controlată de o par­te a lumii face ca aceste sancţi­uni să fie mai puţin eficiente. Dacă luăm doar conflicul din Ucraina, sancţi­unile sunt eficiente când priveşti către vest, dar nu sunt cu adevărat eficien­te dincolo de vest“, a de­clarat Buamim.

„Nu considerăm sancţi­unile drept un instrument ex­traordinar pentru impact. Acestea doar fac comerţul mai complex şi afectează întreaga lume“, a adăugat acesta.

SUA în special au luat în vizor băn­cile internaţionale care finanţează tran­zacţii comerciale. Şi Marea Britanie a impus sancţiuni traderului petrolier Paramount Energy & Commodities DMCC cu sediul în Dubai, o entitate înfiinţată la scurt timp după ce membrii G7 au impus un plafon asupra preţului petrolului rusesc, care are un nume simi­lar cu Paramount Energy & Commo­dities SA, un grup elveţian fondat de traderul olandez Niels Troost.

Parlamentul european, între timp, a votat împotriva eliminării UAE de pe „lista gri“ a UE de ţări cu risc ridicat, con­siderând că Emiratele au făcut efor­turi modeste în soluţionarea problemei ocolirii sancţiunilor ruseşti. Problema este acum analizată de Comisia Europeană.

Din cauza restricţiilor, Rusiei îi este dificil să producă arme avansate şi să-şi susţină ritmul atacurilor, potrivit analiştilor din domeniul apărării.

CREA, un think-tank din domeniul energiei, arată că sancţiunile asupra exporturilor petroliere ruseşti au costat Kremlinul o sumă estimată la 34 miliarde de euro în 2023, aproape întregul cost având legătură cu reducerea preţului petrolului rusesc.

În această lună, Gazprom a raportat de asemenea o pierdere de 7 miliarde de dolari după ce exporturile de gaze ruseşti s-au înjumătăţit în urma invadării Ucrainei. Rusia se confruntă în acelaşi timp cu scumpiri semnificative pentru tipurile de importuri vizate de sancţiuni şi controalele la export.

Buamim susţine însă că nu sancţiunile sunt motivul pentru care companiile s-au relocat în Dubai. „Nu ruşii au dominat cu adevărat creşterea. Am avut creştere venind din Elveţia. Avem companii din alte ţări. Acestea văd că Dubai dispune de infrastructură, acces la pieţe şi poziţia neutră cu privire la război“.

Multe companii internaţionale care au fost nevoite să părăsească Rusia au avut de asemenea nevoie să găsească o locaţie unde angajaţii ruşi să fie bineveniţi, a adăugat acesta.

Comentarile lui Buamim au venit în condiţiile în care DMCC a publicat un raport privitor la viitorul comerţului, ce previzionează provocări în creştere legate de deglobalizare şi schimbări climatice, contrabalansate parţial de utilizarea AI în redesenarea şi gestionarea logisticii.

„Protecţionismul a început să ocupe loc de frunte în agenda tuturor politicienilor. Din păcate, politica determină decizii care nu sunt comercial viabile pentru economia mondială“, a declarat acesta. Până acum, a adăugat Buamim, UAE şi statele din Golf în general au reuşit să-şi menţină o poziţie neutră, însă acest lucru devine din ce în ce mai dificil în condiţiile în care Statele Unite au început să ceară ţărilor să-şi aleagă tabăra.

„Tensiunile dintre SUA şi China nu mai sunt o problemă SUA-China, sunt o provocare pentru businessuri din întreaga lume“, a declarat Buamim.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels