Business Internaţional

Un oficial de top al Băncii Centrale Europene trage un semnal de alarmă: IFN-urile reprezintă un pericol major la adresa stabilităţii sistemului financiar european

Un oficial de top al Băncii Centrale Europene trage un...

Autor: Iulian Tenchiu

10.07.2024, 12:29 125

Elizabeth McCaul, membru în Consiliul de Supraveghere al BCE, avertizează că dezvoltarea„remarcabilă” a fondurilor private şi a altor surse de finanţare cu excepţia băncilor tradiţionale reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa stabilităţii sistemului financiar al Europei, scrie FT.

„Cea mai periculoasă zonă o reprezintă cea în care avem cea mai puţină vizibilitate şi predictibilitate. Aici vorbim despre instituţiile financiare nebancare, unde lucrurile se pot mişca într-un mod imprevizibil”, a declarat Elizabeth McCaul membru al Consiliului de Supraveghere BCE.

La nivel european, IFN-urile deţineau în 2023 active în valoare de 42 de mii de mld. euro. Spre comparaţie, creditorii tradiţionali controlau în acelaşi an active de 38 mii mld. euro.

„Creşterea sectorului de la criza financiară din 2008 şi până în prezent a fost remarcabila, dar şi îngrijorătoare. Acest sector nu se supune aceloraşi reguli precum băncile tradiţionale, şi există multe necunoscute care se pot traduce direct în riscuri pentru stabilitatea sistemului financiar european”, a mai spus oficialul BCE.

McCaul a atras atenţia că deja au avut loc episoade în care riscurile prezentate de IFN-uri şi fondurile de investiţii s-au transformat în realitate. Oficialul BCE face referire la prăbuşirea fondului Archegos Capital Management în urmă cu trei, care a produs pierderi de 10 mld. dolari băncilor Credit Suisse şi Nomura.

Oficialul BCE subliniază că sectorul bancar european „s-a dovedit destul de rezistent în faţa unor provocări foarte importante în ultimii ani”, după ce nivelurile de capital au crescut cu aproape un sfert şi creditele neperformante s-au redus cu două treimi în ultimul deceniu.

Cu toate acestea, ascensiunea IFN-urilor ar putea duce în timp la mai multe episoade de genul Archegos, cu efecte greu de calculat privind impactul asupra băncilor şi a sistemului financiar european.