Business Internaţional

Un ofiţer militar american de rang înalt avertizează: China are mai multe lansatoare de rachete balistice intercontinentale decât SUA

Un ofiţer militar american de rang înalt avertizează:...

Autor: Dorin Oancea

08.02.2023, 11:42 96

Un ofiţer militar american de rang înalt i-a informat pe parlamentari în ianuarie că China are mai multe lansatoare de rachete balistice intercontinentale fixe şi mobile cu baza la sol decât SUA, potrivit unei scrisori trimise Congresului, scrie CNN.

Scrisoarea generalului Anthony Cotton, comandantul Comandamentului Strategic al SUA, care supraveghează arsenalul nuclear american, afirmă că, începând cu octombrie 2022, inventarul de lansatoare de rachete balistice intercontinentale fixe şi mobile cu baza la sol din China "depăşeşte numărul de lansatoare de rachete balistice intercontinentale din Statele Unite".

În scrisoare se mai spune că China nu are mai multe ICBM-uri sau focoase nucleare decât SUA.

O declaraţie comună publicată marţi de liderii republicani din comisiile pentru servicii armate ale Congresului a numit scrisoarea "un semnal de alarmă pentru Statele Unite".

"Nu este puţin spus că programul de modernizare nucleară al Chinei avansează mai repede decât majoritatea credea că este posibil. Nu avem timp de pierdut în ceea ce priveşte adaptarea posturii noastre de forţă nucleară pentru a descuraja atât Rusia, cât şi China. Acest lucru va trebui să însemne un număr mai mare şi noi capabilităţi", se arată în declaraţie.

Detaliile scrisorii au fost raportate pentru prima dată de Wall Street Journal.

Deşi SUA au un arsenal nuclear mai mare decât China, eforturile Beijingului de a-şi moderniza şi spori capacităţile nucleare au alarmat legislatorii şi au atras atenţia liderilor militari americani.

Informaţiile vin în contextul în care tensiunile dintre SUA şi China au crescut din cauza unui presupus balon de supraveghere chinez pe care armata americană l-a doborât sâmbătă deasupra Oceanului Atlantic. Balonul a făcut ca secretarul de stat Antony Blinken să îşi amâne călătoria anticipată la Beijing, calificând prezenţa balonului deasupra SUA continentale drept o "încălcare clară a suveranităţii SUA şi a dreptului internaţional".

China a susţinut că apariţia balonului în SUA a fost "în totalitate un accident" şi a declarat duminică că îşi rezervă "dreptul de a reacţiona în continuare în mod necesar".

ICBM-urile sunt un element de bază în triada nucleară a SUA, care include sisteme de lansare a rachetelor nucleare pe uscat, în aer şi pe mare. Potrivit Departamentului Apărării, acestea sunt distribuite în 400 de "silozuri subterane întărite", cu alte 50 de silozuri "menţinute "calde"".

Arsenalul american include, de asemenea, mai mult de o duzină de submarine capabile să lanseze rachete balistice şi o flotă de bombardiere cu capacitate nucleară.

Stocul de focoase nucleare al SUA îl depăşeşte cu mult pe cel al Chinei; în 2022, SUA deţinea un total de peste 5.000 de focoase nucleare, dintre care 1.644 erau desfăşurate, potrivit Federation of American Scientists. China a depăşit recent 400. Şi, deşi diferenţa de stocuri este semnificativă, un raport al Pentagonului publicat în noiembrie a declarat că China îşi construieşte stocul nuclear într-un ritm din ce în ce mai rapid şi ar putea avea aproximativ 1.500 de focoase nucleare până în 2035 dacă ar menţine acest ritm.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO