Business Internaţional

Un ospăţ regal pentru Putin. Nota de plată achitată de contribuabili: 12 milioane de ruble

Un ospăţ regal pentru Putin. Nota de plată achitată de contribuabili: 12 milioane de ruble

Autor: Bogdan Cojocaru

01.05.2012, 14:22 2312

Un om de afaceri apropiat lui Vladimir Putin pregăteşte un festin demn de un ţar, la care promite că vor curge râuri de vin şi vodca, pentru a sărbători întoarcerea lui Putin la Kremlin. Omul de afaceri va pregăti şi nota de plată, care va fi achitată de contribuabilii ruşi: 12 milioane de ruble (309.000 de euro), sau 309 euro pentru fiecare din cele 1.000 de VIP-uri care vor fi prezente pe 7 mai la banchet, scrie The Wall Street Journal.

Cheltuielile sunt considerate ca revoltătoare de criticii guvernului. Viktor Khrekov, un purtător de cuvânt al administraţiei preşedinţiale, vede însă lucrurile altfel. Guvernul, spune el, a economisit mai mult de 50.000 de euro scoţând la licitaţie contractul de catering. Aceasta este diferenţa cu care Concord Management and Consulting a câştigat licitaţia în care a concurat cu serviciul propriu de catering al Kremlinului. Concord a cerut 24 milioane de ruble pentru a hrăni oaspeţii lui Putin şi alţi 1.000 de invitaţi la masa festivă prin care Kremlinul va celebra Ziua Independenţei Rusiei pe 12 iunie.

Concord, o subsidiară a imperiului de catering al omului de afaceri Evgeny Pigozhin, a câştigat în ultimii ani mai multe contracte mari din partea guvernului. Firma a pregătit mesele pentru summitul G8 de la St. Petersburg din 2006, pentru a 300-a aniversare a întemeierii St. Petersburgului şi pentru venirea în funcţia de preşedinte, în 2008, a protejatului lui Putin, Dmitri Medvedev. Anul trecut, o unitate a companiei a încheiat o afacere cu primăria Moscovei pentru livrarea prânzurilor pentru şcoli.

Ce se va servi exact la recepţia organizată după numirea lui Putin în funcţia de preşedinte nu a fost stabilit, a spus Khrekov agenţiei Interfax. Însă aperitivele reci trecute ca "variante de meniu" în oferta pentru licitaţie includ caviar de somon la gheaţă, scoici cu clătite de legume şi sos alb de ciuperci, păstrăv sălbatic cu boabe încolţite de grâu şi lămâie, crab copt şi capucino de nucă de cocos.

Printre felurile servite calde ar putea figura sturion cu sos de şampanie şi friptură de miel cu lasagna. De asemenea, oaspeţi vor putea alege dintr-o varietate mare de vinuri ruseşti şi brandul propriu de vodcă al Kremlinului, Kremlin Award.

"Toate acestea par monstruoase având în vedere că problemele economice ale ţării se agravează", a afirmat Ievgenia Şirikova, unul din liderii mişcărilor de protest anti-Putin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO