• Leu / EUR4.9005
  • Leu / GBP5.4945
  • Leu / USD4.4823
Business Internaţional

Un partid de extremă dreapta a fost pionul care a răsturnat guvernul Suediei

Un partid de extremă dreapta a fost pionul care a răsturnat guvernul Suediei

Premierul Suediei Stefan Lofven a acuzat Alianţa celor patru partide de centru-dreapta, din opoziţie, că permite partidului de extremă dreapta Democraţii Suedezi să dicteze regulile în politică. Democraţii Suedezi sunt partidul care, prin votul său în Parlament, a ajutat opoziţia să respingă bugetul propus de Guvern.

Autor: Daniela Stoican

05.12.2014, 00:05 983
Un partid de extremă dreapta a ajutat la răsturnarea guvernul minoritar de centru-stânga din Suedia, declanşând primele alegeri anticipate din ultimii 50 de ani, în contextul în care partidele de extremă dreapta, antiimigraţioniste, câştigă teren în Uniunea Europeană.

În ţări precum Marea Britanie sau Franţa partidele extremiste au primit cele mai multe voturi în alegerile europarlamentare din primăvară, iar în Norvegia un partid populist de dreapta se află chiar la guvernare.

În Suedia actualul guvern, de coaliţie, format din partidul Social Democrat al premierului Stefan Lofven şi Partidul Ecologist, este la putere de doar 70 de zile şi este considerat cel mai slab executiv din ultimele decenii.

Partidul de extremă dreapta Democraţii Suedezi este singurul care şi-a îmbunătăţit performanţa în alegerile din toamnă, dublându-şi numărul de locuri în Parlament şi ajungând să fie elementul-cheie de aici, capabil să încline balanţa puterii într-o parte sau alta.

Premierul a anunţat alegeri anticipate pentru luna martie, după ce guvernul său nu a reuşit să treacă bugetul prin Parlament şi a acuzat alianţa celor patru partide de centru-dreapta care au alcătuit guvernul anterior că „permit Democraţilor Suedezi să dicteze regulile în politica suedeză“.

Cu o zi înainte de eşecul trecerii bugetului prin Parlament, premierul amintea că Alianţa partidelor de opoziţie „a arătat foarte clar în timpul campaniei electorale că nu vrea nicio formă organizată de cooperare cu Democraţii Suedezi“, potrivit publicaţiei suedeze TheLocal.se.

În aceeaşi zi partidul naţionalist De­mocraţii Suedezi a anunţat că a luat deja o decizie despre votul asupra bugetului cu o săptămână înainte şi că liderul partidului, aflat în concediu medical, a avut ultimul cuvânt, notează TheLocal. Liderul Democraţilor Suedezi Jimmie Akesson s-a retras de pe scena politică pentru o vreme după alegerile din toamnă, suferind de epuizare.

Suedezii Democraţi au ameninţat că vor face Suedia neguvernabilă dacă nu vor fi adoptate măsuri antiimigraţioniste precum cele adoptate în Danemarca, inclusiv o redu­cere cu 90% a numărului solicitanţilor de azil.

Numărul refugiaţilor care vor ajunge în Suedia este estimat să ajungă aproape de 100.000 de persoane în 2015, parţial din cauza deciziei Suediei de a acorda drept de rezidenţă tuturor solicitanţilor de azil din Siria.

Un sondaj de opinie al firmei de cercetare Demoskop arată că mai mult de două treimi din suedezi susţin decizia premierului Lofven de a convoca alegeri anticipate, în timp ce liderul partidului extremist Jimmie Akesson este de aşteptat să revină în forţă până la alegeri, mai notează TheLocal.

Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9005
Diferență: -0,0388
Ieri: 4.9024
Azi: 4.4823
Diferență: 0,4279
Ieri: 4.4632
Azi: 5.4945
Diferență: -0,0382
Ieri: 5.4966
Azi: 4.9076
Diferență: 0,102
Ieri: 4.9026