Business Internaţional

Un pas înainte în negocierile Brexit? Marea Britanie cedează teren în privinţa drepturilor de pescuit şi aruncă mingea în terenul UE

Un pas înainte în negocierile Brexit? Marea Britanie...

Autor: Alex Ciutacu

22.12.2020, 10:03 7140

Marea Britanie a venit la masa negocierilor cu o nouă propunere referitoare la accesul navelor de pescuit din UE în apele britanice, în ceea ce s-ar putea dovedi o concesie esenţială în deblocarea discuţiile pentru acordul Brexit, potrivit The Guardian.

După o perioadă dificilă de discuţii, David Frost, negociatorul-şef al britanicilor pentru Brexit, ar fi pus pe masă o propunere care ar putea duce la reluarea discuţiilor pentru un acord ce are şansa de a fi încheiat înainte de Crăciun.

Conform unor surse din interiorul UE citate de publicaţia britanică, cererea formulată de Marea Britanie conform căreia blocul european trebuie să taie capturile de peşte din apele britanice cu 60% a fost redusă la cu doar 35%, un nivel care se apropie mult de propunerea UE, de 25%.

Marea Britanie părăseşte oficial cel mai mare bloc comercial din lume la data de 31 decembrie, iar ambele părţi au negociat dur pentru un acord.

Săptămâna trecută, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a încercat să transmită un sentiment de optimism şi a declarat că UE şi Marea Britanie s-au înţeles în ceea ce priveşte majoritatea clauzelor, mai puţin în legătură cu două dintre ele, şi-anume mediul concurenţial echitabil şi drepturile de pescuit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO