Business Internaţional

Un posibil tratament pentru Ebola subliniază indiferenţa companiilor farmaceutice faţă de victimile africane

Un posibil tratament pentru Ebola subliniază...

Autor: Cătălina Butan

06.08.2014, 16:11 1342

La mijlocul lunii iulie, Mapp Biopharmaceuticals, o companie mică din San Diego specializată în biotehnologie, a semnat un acord pentru finalizarea procesului de comercializare a unui medicament experimental ZMapp, o combinaţie între trei anticorpi artificiali care s-a dovedit a fi un posibil leac pentru virusul Ebola, ceea ce cercetătorii nu au reuşit să găsească ani la rând, scrie revista americană New Republic.

Tratamentul ZMapp era cunoscut până în această săptămână doar în rândul cercetătorilor, fapt care s-a schimbat însă luni, când presa internaţională a scris că medicamentul i-a fost administrat lui Kent Branty, un doctor misionar din statul american Texas, de 33 de ani, care a contractat virusul Ebola în perioada în care a lucrat la spitalul ELWA din Monrovia, Liberia.  Potrivit CNN, “Brantly a fost în stare să meargă la spitalul Emory University din Atlanta după ce a fost adus în SUA săptămâna trecută”. Nancy Writebol, o misionară care a lucrat în acelaşi spital, a declarat că a primit tratamentul ZMapp.  Ea a ajuns marţi în Statele Unite şi este tratată în acelaşi centru medical din Atlanta. Medicamentul nu a mai fost testat anterior pe oameni.

Inegalitatea şanselor nu poate fi mai evidentă, notează jurnaliştii de la New Republic. Când un doctor şi asistentul său sunt infectaţi cu un virus teribil, un tratament necunoscut şi de demult conceput este trimis din laboratoarele Institutului Naţional de Sănătate din SUA  către un spital din “cealaltă parte a lumii”, iar un avion privat îi aduce în unul dintre cele mai renumite centre medicale din lume, în Atlanta. Însă când două asistente din Liberia, care lucrează la acelaşi spital, sunt lovite de acelaşi boală, ele sunt tratate la fel ca alţi africani infectaţi cu acest virus – cei suficient de norocoşi încât să primească atenţie medicală – infuzii de săruri şi electroliţi, mai notează jurnaliştii americani.

Liberia, Sierra Leone şi Guineea se confruntă cu o epidemie de febră hemoragică cauzată de virusul Ebola de o amploare fără precedent. Potrivit celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, virusul Ebola a provocat moartea a 887 de persoane în Africa, în ultimele luni. Epidemia a izbucnit la începutul anului în Guineea, după care s-a răspândit în Liberia, apoi în Sierra Leone. Până la această epidemie, doar 1.500 de decese au fost atribuite virusului Ebola în ultimii 37 de ani.

Administraţia prezidenţială din SUA nu a precizat dacă tratamentul ZMapp va fi produs şi comercializat. Mapp Biopharmaceuticals a publicat un comunicat pe site-ul companiei în care se arăta că “cercetătorii de la Mapp lucrează cu agenţiile guvernamentale pentru a creşte producţia cât mai repede cu putinţă”. Un director de la BioProcessing, o companie din Kentucky care furnizează cel puţin o componentă a ZMapp, a declarat recent că firma sa poate produce în două săptămâni proteinele din medicamentul  ZMapp.

Jurnaliştii americani se întreabă însă dacă guvernul american, sau alte naţiuni bogate,  vor interveni în finanţarea producţiei de ZMapp, în condiţiile în care este puţin probabil ca investiţia în acest medicament să genereze profit. De asemenea,  există o dezbatere pe tema şanselor să fie investite fonduri pentru producerea unui medicament care nu a fost încă testat, ţinând cont că până în prezent nu au fost investiţii semnificative în echipamente de protecţie şi alte instrumente simple care să reducă riscul de infecţie cu virusul Ebola.

Iniţial a fost raportat, de către Samaritan`s Purse, că doctorul Brantly nu ar fi primit medicamentul ZMapp, ci a fost supus unei terapii speciale (convalescent therapy - eng) care implică transfuzie de sânge de la o persoană care a supravieţuit epidemiei de Ebola. Această terapie datează în literatura medicală din 1977, alături de primele articole care descriu virusul Ebola. Articolul care descria această terapia a fost publicat în British Medical Journal şi explica cum un cercetător londonez care încerca să izoleze virusul în eprubete cu sânge s-a infectat accidental după ce i s-a rupt mănuşa de cauciuc. Şase zile mai târziu, el manifesta simptome ale bolii. Sânge preluat de la supravieţuitori a fost tratat la 140 de grade Fahrenheit pentru a asigura eliminarea oricărui virus, după care a fost transfuzat cercetătorului. Primele simptome ale cercetătorului după această terapie au fost vomă, diaree şi o stare mentală grav deteriorată. Trei zile mai târziu cercetătorul şi-a revenit şi a început o terapie de recuperare.

Mulţi cercetători sunt însă sceptici la această terapie, care nu este aprobată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Este puţin probabil ca transfuziile de sânge să aibă suficienţi anticorpi pentru a conferi imunitate pasivă.

Brantly şi Writebol au la dispoziţie suport medical de ultima generaţie. Medicina modernă poate substitui funcţii critice ale organismelor lor pentru a da timp sistemelor lor imunitare să răspundă la tratament. Asistentele din Liberia care au lucrat alături de ei nu vor avea parte de astfel de tratament. Spitalul ELWA, la care cei patru au lucrat, a fost închis săptămâna trecută. Potrivit unui doctor al spitalului, personalul nu mai are echipament de protecţie adecvat.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO