Business Internaţional

Un precedent periculos. DIICOT i-ar băga pe jurnaliştii Sky News la „siguranţă naţională”. Avădani: „Este o reacţie excesivă”

Un precedent periculos. DIICOT i-ar băga pe jurnaliştii...
11.08.2016, 19:52 202

Furia publică stârnită de inadvertenţele evidente cu realitatea, din materialul cu presupusul trafic de arme din România, prezentat de Sky News, prin corespondentul său Stuart Ramsay, alunecă pe panta penală, dar într-o direcţie care s-ar putea dovedi periculoasă pentru jurnalism şi libertatea de exprimare. Procurorii DIICOT îi acuză pe trei dintre românii participanţi la filmările Sky News de complicitate la „comunicarea de informaţii false”, pe lângă nerespectarea regimului armelor şi constituire de grup infracţional organizat, unul fiind reţinut.

Procurorii ar dori însă să îl ancheteze şi pe jurnalistul britanic care a realizat materialul suspect de fals pentru infracţiunea de „comunicare de informaţii false”. „Este o reacţie excesivă”, consideră Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independente, care nu ar rezolva cu nimic problema de imagine creată României. „Nu înţeleg finalitatea, în afară de faptul că se vor cheltui nişte bani pentru aceste demersuri”, arată şi Nicoleta Andreescu, director APADOR-CH.

O astfel de anchetă ridică trei mari probleme: are o finalitate îndoielnică pentru situaţia creată, este dificil de probat şi se poate constitui într-un precedent pentru cenzura jurnaliştilor. Procurorii DIICOT ar trebui să dovedească două lucruri esenţiale: primul, că un material de presă, fie el şi fals, a constituit o ameninţare la securitatea naţională a României; al doilea, că jurnalistul britanic ştia că informaţiile publicate sunt false. Cazul jurnalistului Stuart Ramsay ar fi al 7-lea caz din istoria DIICOT de „comunicare de informaţii false”, cinci dintre cele precedente fiind clasate cu NUP, iar unul aflându-se în lucru, conform unor surse judiciare.

Citiţi continuarea pe Gândul

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO