Business Internaţional

Un prizonier eliberat de ruşi spune că a fost tratat mai rău decât un câine

Un prizonier eliberat de ruşi spune că a fost tratat...

Autor: Dorin Oancea

25.09.2022, 11:13 25

Un britanic eliberat de Rusia a declarat că a fost "tratat mai rău decât un câine" şi ţinut în izolare timp de cinci luni, scrie BBC.

Aiden Aslin s-a întors în Marea Britanie după ce a fost deţinut timp de luni de zile în urma capturării sale de către forţele susţinute de Rusia în Ucraina.

Vorbind pentru Sun on Sunday, el a spus că după ce a fost rănit a fost întrebat dacă vrea o moarte rapidă sau "o moarte frumoasă".

El a spus că prizonierii trebuiau să cânte imnul naţional rus în fiecare dimineaţă. "Şi dacă nu îl cântai, erai pedepsit pentru asta. Erai bătut", a spus el.

În interviu, fostul prizonier a spus că a fost rănit în timpul captivităţii şi bătut din cauza tatuajelor sale.

Zece deţinuţi, printre care şi Aslin, au fost eliberaţi miercuri seara, după ce Arabia Saudită a declarat că a intermediat un schimb între Rusia şi Ucraina.

Printre aceştia se aflau cinci cetăţeni britanici care au fost eliberaţi - printre care John Harding, Dylan Healy, Andrew Hill şi Shaun Pinner.

Aslin a fost reţinut în aprilie în timp ce lupta în oraşul Mariupol.

El, Pinner şi un cetăţean marocan, Brahim Saadoun, au fost judecaţi în autoproclamata Republică Populară Doneţk şi li s-a spus că riscă pedeapsa cu moartea.

Referindu-se la momentul în care a fost înjunghiat în spate cu un cuţit, Aslin a spus: "Ştiam că există o posibilitate foarte mare să fiu ucis".

Apoi a fost întrebat de un rus care îl păzea: "Vrei o moarte rapidă sau o moarte frumoasă?"

Răspunzând "o moarte rapidă", i s-a răspuns: "Vei avea o moarte frumoasă şi mă voi asigura că va fi o moarte frumoasă".

Aslin a spus că a fost ţinut într-o celulă de două persoane cu patru persoane şi că a trebuit să doarmă pe un covor infestat cu păduchi.

"Nu puteam să mergem la toaletă cum trebuie pentru că nu aveam toaletă", a spus el, adăugând că au fost nevoiţi să folosească sticle goale.

Aslin a spus că a supravieţuit timp de trei săptămâni mâncând pâine şi apă - şi "în cele din urmă a trebuit să îi implorăm să ne dea apă de la robinet".

În celulă exista o fereastră, dar aceasta nu avea "nimic care să ne protejeze de elementele exterioare", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO