Business Internaţional

Un român a făcut o maşinărie de făcut bani din erorile de aproximare a cursului valutar

Un român a făcut o maşinărie de făcut bani din...

Autor: Cătălina Butan

24.11.2013, 12:30 11020

Un angajat al companiei de consultanţă şi audit KPMG România a construit un robot “bancar” care depistează erorile de aproximare la schimburile valutare, în favoarea clienţilor, scrie BBC.

Cercetătorul Adrian Furtună a construit dispozitivul după ce a analizat o serie de tranzacţii valutare RON/EUR. Dacă funcţionează la capacitate maximă, aparatul poate genera în jur de 70 de euro pe zi din mii de tranzacţii de dimensiuni mici. Aparatul a fost construit pentru a testa sistemul de securitate online al unei bănci.

Aceste tranzacţii au fost estimate în favoarea clienţilor, astfel încât aceştia să aibă la sfârşitul operaţiunilor mai mulţi bani decât sumele iniţiale.

“Secretul este acela că utilizatorii pot alege sumele pe care să le schimbe astfel încât aproximările să fie întotdeauna în favoarea lor”, a spus Furtuna.

Sumele câştigate de clienţi prin acest mecanism sunt atât de mici, în jur de 0,005 euro de tranzacţie, astfel încât este nevoie de mii de tranzacţii pentru ca dispozitivul să genereze o sumă semnificativă de bani. Mai mult decât atât, specialiştii spun că sistemele anti-fraudă ale băncilor ar împiedica aparatul să funcţioneze.

Furtună a realizat acest dispozitiv pentru a testa vulnerabilitatea sistemelor online de schimb valutar ale băncilor.  Dispozitivul nu poate opera mai mult de 14.400 de tranzacţii pe zi, ceea ce înseamnă, că poate genera cel mult 68 de euro pe zi.

Dispozitivul a fost testat până acum doar în laborator, întrucât banca care i-a cerut lui Furtună să-i testeze sistemele de securitate, nu i-a dat permisiunea de a face teste în timp real.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO