Business Internaţional

Un sat din Spania, membră a UE şi a zonei euro, trăieşte utopia comunistă

Primarul Juan Manuel Sanchez Gordillo. Sursa foto - AFP

Primarul Juan Manuel Sanchez Gordillo. Sursa foto - AFP

Autor: Daniela Stoican

25.09.2014, 20:15 1279

În Spania, un stat membru al UE din 1986 şi al zonei euro încă de la înfiinţarea acesteia, în 1999, satul Marinaleda cu 2.700 de locuitori din apropierea Sevillei a transformat „utopia comunistă“ în realitate, scrie The Wall Street Journal.

În Marinaleda primarul Juan Manuel Sanchez Gordillo s-a transformat în timpul crizei în Robin Hood, confiscând mâncare din supermarketuri pentru a o împărţi săracilor, iar rata la un credit pentru o locuinţă nou construită este de 15 euro pe lună. Ideologia comunistă promovată de primarul satului, care a fost reales de fiecare dată din 1979 până în prezent, este vizibilă peste tot. Pieţele publice şi clădirile sunt acoperite cu graffiti-uri şi sloganuri socialiste, iar un graffiti mare instigă la luptă împotriva capitalismului. Primarul, care conduce partidul comunist Colectivul pentru Unitatea Muncitorilor, spune: „Nu am aparţinut niciodată Partidului Comunist cel cu secera şi ciocanul. Dar sunt comunist şi suporter al comunitarianismului“. Sanchez Gordillo se vede pe sine ca urmând învăţăturile revoluţionare ale lui „Iisus Hristos, Gandhi, Marx, Lenin şi Che“, potrivit jurnalistului britanic Dan Hancox, care a scris o carte despre Marinaleda, „Satul împotriva lumii“.

În prezent ţăranii din Marinaleda lucrează pământul satului, care a fost obţinut prin colectivizare forţată de Sanchez Gordillo. Ţăranii au făcut grevă în anii optzeci şi au ocupat terenurile nobilimii cu forţa, sub sloganul „Pământ pentru cei care îl lucrează!“ Mai recent, şi membrii unui sindicat radical au confiscat alimente din supermarketuri din comunităţile din apropiere şi au donat alimentele săracilor în perioada în care criza datoriei suverane din Spania a atins nivelul maxim.  Acţiunile i-au câştigat lui Sanchez Gordillo porecla de „primarul Robin Hood“. Autorităţile din Marinaleda evitată mecanizarea cu orice chip, potrivit lui Hancox. Ideea este ca un număr cât mai mare de oameni să fie puşi la muncă fizică. Toţi fermierii care muncesc la cooperativă au acelaşi câştig zilnic de 40 de euro pe zi pentru o zi de lucru de şase ore şi jumătate.

Marinaleda le oferă de asemenea rezidenţilor o casă, cu condiţia să o construiască singuri şi dacă au fost rezidenţi ai Marinaledei timp de cel puţin doi ani. Cărămizile şi mortarul sunt oferite gratis de guvernul local din Andaluzia, regiunea de care aparţine satul.  De asemenea, persoanele care vor să-şi construiască o casă sunt ajutaţi cu arhitecţi, dar şi cu muncitori.  Cei care se angajează să îşi construiască o casă plătesc câte 15 euro pe lună, dar încep plata abia după terminarea construcţiei. Datoria este moştenită de copii pentru a putea fi acoperite costurile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO