Business Internaţional

Un singur om a mai rămas din echipa de aur care a condus expansiunea economică a Turciei

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei

Autor: Bogdan Cojocaru

11.05.2016, 00:00 1247

Vicepremierul Mehmet Simsek este ultimul om rămas din echipa lăudată de investitori ca fiind forţa motoare din anii de expansiune economică rapidă a Turciei. Unul câte unul, preşedintele Recep Tayyip Erdogan i-a înlăturat pe colegii săi cu putere de decizie din partidul AKP a căror concentrare pe echilibrarea bugetului, pe domolirea inflaţiei şi pe stabilitate fiscală a adus o creştere economică medie de 5% timp de 13 ani, până în 2015. Premierul Ahmet Davutoglu, ales de chiar Erdogan, a decis să renunţe la funcţie săptămâna trecută, punând astfel capăt unei lupte pentru conducerea economiei şi eforturilor preşedintelui de a conferi puteri executive poziţiei sale, scrie Bloomberg. Ca şi Davutoglu, fostul strateg al Merrill Lynch Simsek a protejat politicile monetare ortodoxe care-l deranjează pe Erdogan, majorând dobânzile atunci când a fost necesar pentru limitarea inflaţiei. Erdogan spune că ieftinirea creditării va stimula creşterea economică, ceea ce va domoli inflaţia. Acum, cu Davutoglu ieşit din echipă, puţine îl mai pot proteja pe vicepremier de presiunile preşedintelui. Aceasta ar putea însemna sfârşitul armistiţiului dintre Erdogan şi investitori, care i-au tolerat lupta pentru mai multă putere atât timp cât el a avut în echipa guvernamentală oameni în care pieţele au încredere.

„Nu va exista niciun miracol economic fără această echipă de tehnocraţi capabili”, spune Tim Ash, analist la Nomura. „Teama este că fără aceste personaje, cu o coterie de consilieri economici în care nimeni nu are încredere în jurul lui Erdogan, Turcia va fi foarte vulnerabilă la presiunile pieţei”.

Simsek, 49 de ani, a devenit ministru al economiei în 2007. Specialiştii spun că este meritul său menţinerea disciplinei bugetare între 2009 şi 2015, cât timp a fost ministru de finanţe. În aceată perioadă raportul datorie publică/PIB s-a redus de la 46% la 33%. Simsek a colaborat îndeaproape cu fostul vicepremier Ali Babacan, înlăturat din cabinet anul trecut la presiunile lui Erdogan.

Unii analişti din Turcia spun că Simsek va avea de câştigat de pe urma plecării lui Davutoglu. Economistul a fost adesea susţinut de preşedinte, a explicat pentru Bloomberg, sub rezerva anonimatului, o sursă apropiată situaţiei. Ieşirea premierului, un personaj implicat şi individualist, i-ar putea facilita accesul la Erdogan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO