Analiştii băncii americane Citi s-au arătat convinşi că avansul puternic al preţului petrolului din ultimele zile este total detaşat de realitate. Într-o notă adresată investitorilor, ei arată că pieţele ar putea suferi un şoc puternic pentru că tranzacţiile de pe piaţă nu sunt bazate pe fapte. Majorarea preţurilor petrolului pare să fi fost determinată mai degrabă de sentimente decât de realitate, susţin strategii băncii. Aceştia estimează că preţul petrolului ar putea atinge noi minime ale acestui an.
Anthony Grisanti, preşedinte al GRZ Energy, afirmă că este posibil ca petrolul să revină la nivelul de 30 de dolari pe baril. „Va continua această revenire a preţurilor? Nu sunt atât de sigur pentru că încă avem o ofertă excedentară uriaşă de ţiţei la nivel mondial“, declara Grisanti pentru CNBC.
Preţul petrolului WTI, destinat pieţei americane, a avansat cu 27,5% în trei zile, ritm nemaiatins din august 1990. În acelaşi timp, preţul petrolului Brent, referinţa internaţională, a urcat cu peste 25%. Ieri, WTI se tranzacţiona cu 47,4 dolari pe baril, iar Brentul cu 52,1 dolari pe baril.
Avansul a venit după comentariile făcute la începutul săptămânii trecute de OPEC, care indicau disponibilitatea organizaţiei de a-şi reduce producţia pentru a susţine preţurile şi după o revizuire în jos a datelor legate de producţia de petrol a Statelor Unite realizată de EIA (Agenţia americană de Informaţii în domeniul Energiei), conform CNBC.
În pofida reducerii producţiei în SUA, piaţa petrolieră mondială se confruntă în continuare cu o ofertă excedentară de petrol, iar probabilitatea unei scăderi a producţiei în State este în creştere pentru 2016, se arată într-un raport al Morgan Stanley.
Creşterile spectaculoase din ultimele trei zile au fost întrerupte ieri şi de anunţul privitor la activitatea sectorului manufacturier din China, care a atins un minim pe mai mulţi ani, indicând că economia deja în scădere a ţării va continua să se contracte, potrivit The Wall Street Journal.