Business Internaţional

Un stat din Uniunea Europeană, cu 25.000 de euro PIB per capita, a ajuns să aibă cel mai prost rating din lume. Cum de este în Grecia mai rău decât în Botswana sau Malawi?

Un stat din Uniunea Europeană, cu 25.000 de euro PIB per capita a ajuns sa aiba cel mai prost rating din lume. Cum de este în Grecia mai rău decât în Botswana sau Malawi?

Autor: Vlad Popescu

14.06.2011, 10:09 1900

Standard & Poor's (S&P) a redus luni cu trei trepteratingul Greciei pentru creditele pe termen lung, de la "B" la"CCC", cel mai slab rating de ţară din lume, agenţia reiterândavertismentul că orice restructurare a datoriilor statului elen vafi interpretată ca un default (incapacitate de plată).

Ratingul Greciei este acum cu doar patru trepte mai sus dedefault şi mai slab decât cele atribuite Pakistanului şiEcuadorului, ultima dintre acestea fiind încă izolată pe pieţelefinanciare internaţionale după ce a intrat în 2009 în incapacitatede plată, transmite Reuters.

Costul asigurării datoriilor Greciei împotriva default-ului estede două ori mai mare decât în cazul obligaţiunilor pakistaneze.

Între timp, guvernul elen încearcă să impună un nou pachet demăsuri dure de austeritate pentru a asigura finanţare neîntreruptăde la instituţiile financiare internaţionale.
La puţin peste un an de la încheierea unui acord cu UniuneaEuropeană şi Fondul Monetar Internaţional pentru un împrumut de 110miliarde euro, UE şi FMI încearcă, alături de Banca CentralăEuropeană (BCE), să deseneze un nou pachet de bailout pentruGrecia, care să permită statului să evite pieţele financiare pentruîncă doi ani.

Unele ţări europene, în principal Germania, nu doresc să acordeGreciei mai mulţi bani fără participarea creditorilor privaţi labailout.

S&P notează că liderii europeni par tot mai decişi să impunărestructurarea datoriilor Greciei, printr-un bond swap sau prinextinderea maturităţii obligaţiunilor, pentru a transfera o partedin costurile salvării statului elen de la default în zonainvestitorilor privaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO