Business Internaţional

Un telefon dat de Warren Buffett târziu în noapte a salvat probabil de la dezastru economia americană

Warren Buffett

Warren Buffett

Autor: Catalina Apostoiu

13.12.2018, 00:04 5925

În octombrie 2008, în plină criză financiară, CEO-ul Berkshire Hathawat Warren Buffett l-a sunat târziu în noapte pe secretarul trezoreriei de atunci Henry „Hank“ Paulson, având o idee despre cum guvernul ar fi putut repune pe picioare economia, scrie CNBC.

Paulson dormea. Avusese o noapte lungă analizând diverse idei de politică împreună cu echipa sa pentru a redresa încrederea de pe Wall Street.

„Eram epuizat“, îşi aminteşte Paulson.

Măsurile luate până în acel moment de Congres, printre care crearea TARP pentru achiziţia activelor băncilor cu probleme, nu reuşiseră să-i liniştească pe investitori.

„Aveam nevoie de ceva care să funcţioneze mult mai rapid, ceva mai solid“, spune Paulson. În timp ce experţii îşi storceau creierii pentru a găsi o soluţie, Buffett a venit cu propria idee.

La început, tocmai trezit din somn şi neaşteptându-se la un astfel de apel, Paulson a fost nedumerit, nefiind nici sigur cu cine vorbeşte la telefon. Odată ce a înţeles ce se întâmplă, acesta l-a ascultat pe Buffett expunându-şi ideea care a „constituit baza acţiunilor noastre viitoare“.

„Ar putea avea mai multă logică să injectăm mai mult capital în bănci în loc să încercăm să cumpărăm activele acestea“, îşi aminteşte Buffett că i-a spus lui Paulson.

Pe 13 octombrie, executivii celor mai mari bănci s-au reunit la Trezorerie pentru a discuta propunerea. Nu toate băncile aveau nevoie de ajutor în acel moment, iar unii executivi au ezitat să accepte banii de teamă că acest lucru ar putea semnala publicului că au probleme. Dar Paulson a insistat că bailout-ul este necesar pentru reînvierea încrederii în economie şi până la urmă toţi au fost de acord: 250 mld. $ au fost injectaţi în sistemul bancar, fonduri din TARP.

Planul nu a fost în unanimitate bine primit. Au existat proteste stradale, oamenii argumentând că au fost folosiţi bani publici pentru a salva investitorii avuţi de pe Wall Street pe care aceştia îi considerau vinovaţi pentru criză.

Paulson, fostul preşedinte Fed Ben Bernanke şi preşedintele New York Fed Timothy Geithner admit că nu au avut un succes deplin în a combate criza, însă îşi apără cu fermitate decizia de a pompa bani în economie prin intermediul băncilor.

Potrivit fostului preşedinte american George W. Bush, „intervenţia a salvat ţara de criză“.

Deşi economia americană s-a refăcut de pe urma crizei, unii experţi anticipează că reglementarea inadecvată a sistemului bancar ar putea genera o nouă criză în viitorul apropiat.

În septembrie, Buffett declara că o nouă criză financiară este inevitabilă din cauza aceloraşi trăsături umane care au contribuit la declanşarea celei de acum zece ani: invidia şi lăcomia. Din păcate, spune acesta, „acestea reprezintă o parte permanentă din sistem“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO