Business Internaţional

Un trader de energie german sapă adânc în Polonia

Un trader de energie german sapă adânc în Polonia

Autor: CătăIina Apostoiu

27.07.2016, 00:00 463
Traderul german de energie HSM Bergbau a anunţat că va investi peste 100 mil. euro pentru a lansa producţia la o mină din sudul Poloniei până în anul 2018. Aceasta va fi prima mină nouă din ţara bogată în cărbune din ultimii 40 de ani, scrie Deutsche Welle. HSM a anunţat că intenţionează să deschidă mina din Orzesze, sudul Poloniei, la doi ani după ce primeşte o autorizaţie. Polonia are peste 100.000 de companii de extracţie a cărbunelui, cel mai mare număr din UE. Ultima mină care şi-a început producţia a fost KWK Morcinek în apropiere de graniţa cu Cehia. Producţia de cărbune reprezintă un sector vital pentru securitatea energetică a Poloniei, acoperind aproximativ 80% din electricitatea ţării. 
 
Guvernul PiS ales anul trecut a anunţat recent că intenţionează să menţină industria în următori ani, după ce a salvat cea mai mare companie din acest sector, Kompania Weglowa, în aprilie. Ministrul polonez al dezvoltării Piotr Naimski a declarat că Polonia va rămâne dependentă de cărbune în viitor. ìIndustria noastră energetică depinde de cărbune şi acest lucru nu se va schimba în următori 30 de ani. Orice acţiuni pentru excluderea acestui tip de energie sunt împotriva intereselor noastreî, a adăugat ministrul.

Divizia HMS ţinteşte o producţie care să reprezinte aproximativ 4% din producţia totală a Poloniei. Aceasta va fi vândută pe plan local şI posibil şi în Cehia, Germania şi Austria. Compania australiană Prairie Mining intenţionează de asemenea să deschidă o mină lângă Lublin până în 2020. Compania a vândut acţiuni din divizia sa poloneză pentru a finanţa proiectul. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO