Business Internaţional

Un trecut complicat apasă asupra alegerilor prezidenţiale din Cehia

Un trecut complicat apasă asupra alegerilor...

Autor: Catalina Apostoiu

10.01.2023, 00:05 136

Cehii vor merge la urne pe 13 ianuarie în primul tur a alegerilor prezidenţiale, cel de-al doilea ur­mând să aibă loc două săptămâni mai târziu. Rezultatul alegerilor vor spu­ne multe despre viziunea cehilor pri­vind viitorul lor, cât şi despre relaţia acestora cu un trecut complicat, scrie EUobserver.

Cehia îşi ia adio de la era de un deceniu a controversatului preşedin­te Milos Zeman, cunoscut pentru po­ziţiile sale proruse şi prochineze şi speră să aibă parte de un nou preşe­dinte democrat. Trei candidaţi sunt favoriţi, iar fiecare dintre aceştia întru­chipează noţiuni diferite ale identităţii cehe. Fostul premier Andrej Babis, gene­ralul în retragere Petr Pavel şi Danuse Nerudova, fost rector al Universităţii din Brno, sunt aşteptaţi să obţină aproximativ 25% din voturi fiecare, potrivit sondajelor.

O instanţă cehă l-a achitat la înce­putul acestei săptămâni pe fostul premier Andrej Babis de acuzaţii de fraudă în obţinerea subvenţiilor UE, îmbunătăţind perspectivele miliarda­ru­lui. Un procuror solicitase o con­dam­nare la trei ani de închisoare cu suspendare şi o amendă de 10 milioa­ne de coroane ceheşti pentru miliar­darul populist.

Babis fusese acuzat că şi-a ascuns deţinerea unei firme cu 15 ani în ur­mă pentru a obţine în mod ilegal fon­duri europene de 2 milioane de euro pentru a cumpăra un centru de leisure şi conferinţe în apropiere de capitala Praga, notează Reuters.

Babis, în vârstă de 68 de ani, a clădit imperiul de business Agrofert cu operaţiuni în agricultură, produse chimice, procesare de alimente şi presă. Acesta şi-a plasat interesele de business într-un trust în 2017 pe fon­dul acuzaţiilor de conflicte de interes cu rolurile sale guvernamentale.

Businessurile sale primesc sub­ven­ţii UE de milioane de euro în fircare an, pe lângă subvenţii pentru proiecte de investiţii. Babis a fost mi­nistru de finanţe în 2014-2017 şi premier în 2017-2021. O coaliţie de centru dreapta l-a destituit în 2021 deşi partidul său ANO câştigase mai multe locuri în parlament decât oricare dintre rivalii săi.

Sondajele îl indică pe Babis ca pierzând în al doilea tur în faţa oricăruia dintre ceilalţi doi candidaţi.

Nemulţumirea privitoare la presu­pusa fraudă şi conflicte de interese în cazul lui Babis este sporită de acuzaţiile că acesta a fost colaborator al servi­ciilor secrete în timpul regimului comunist, potrivit EUobserver.

Rivalul lui Babis Petr Pavel este la rândul său ţinta criticilor privitoare la legăturile sale din trecut cu comu­niştii. Pavel are însă o puternică orien­tare pro-occidentală şi se opune clar influenţei ruseşti.

Danuse Nerudova ar fi prima femeie preşedinte a Cehiei, cât şi cel mai tânăr şef de stat, împlinind 44 de ani la începutul lunii ianuarie.

Ca şi Pavel, acestea este puternic pro-occidentală şi deosebit de populară în rândul alegătorilor tineri.

În primul tur, cursa este extrem de strânsă. Iar indiferent de cine va câştiga, această bătălie a personalităţilor scoate la iveală influenţa încă puternică a trecutului dificil al Cehiei asupra viitorului nesigur al acesteia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO