Business Internaţional

Un „vânător“ de metan detectează scurgeri majore în România: Astfel de emisii ameninţă ţintele UE în lupta cu încălzirea globală

Un „vânător“ de metan detectează scurgeri majore...

Autor: Catalina Apostoiu

27.08.2021, 00:05 1202

Unul dintre cele mai periculoase gaze cu efect de seră se scurge neîncetat în atmosferă din România, scrie Bloomberg.

Fuioare invizibile de metan sunt emanate de câmpuri petroliere, conducte de gaze, containere de stocare. Misiunea de descoperire a unor astfel de scurgeri, cu o putere de 80% mai mare de încălzire decât cea a dioxidului de carbon pe termen scurt, îi revine lui James Turitto din cadrul organizaţiei non-profit Clean Air Task Force. Acesta a descoperit peste 70 de scurgeri folosind o cameră specială cu infraroşu.

Ubicuitatea scurgerilor înre­gistrate în unul dintre pro­ducătorii petrolieri şi de gaze de top ai UE evidenţiază o provocare pentru stra­tegii europeni care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% de la nivelurile din 1990 până la finalul deceniului.

Metanul are cea mai mare contribuţie la încălzirea globală după dioxidul de carbon, dar regle­men­tările în domeniu aproape lipsesc în Europa.

„Dacă UE vrea să meargă mai departe cu orice fel de politică fermă privind climatul, atunci blocul are nevoie de asemenea să facă un efort pentru combaterea scurgerilor de metan în propria ogradă“, spune Antoine Vagneur-Jones, analist în cadrul BloombergNEF.

În Europa sunt relativ rare cazurile de amploarea celor detec­tate prin satelit în alte ţări. Ma­jo­ritatea scurgerilor de pe continent au avut legătură cu producţia de căr­bune din Polonia.

Stoparea scurgerilor mici, cât şi a celor însemnate reprezintă cea mai ieftină şi uşoară cale de încetinire a creşterii temperaturilor la nivel mondial. Turitto spune că experienţa sa din România arată cât de uşor poate fi rezolvată această problemă dacă firmele sunt dispuse să facă acest lucru.

Majoritatea unităţilor unde Turitto a detectat metan sunt deţi­nute de OMV Petrom, divizie a com­paniei austriece OMV. Un purtător de cuvânt a declarat că firma a început să analizeze locaţiile indicate de camere şi va lua măsurile nece­sare.

Turitto a detectat metan şi în lo­ca­­ţiile operate de companii ca Trans­gaz, Oscar Downstream, Amromco Energy şi compania de stat Conpet.

Conpet a declarat că testele proprii nu indică emisii de metal peste limitele legale şi că Turitto a încălcat legea. Transgaz a declarat că nu poate răspunde întrebărilor privind scurgerile din cauza complexităţii informaţiilor. Oficialii Oscar Downstream nu au răsouns. Agenţia română de protecţie a mediului a transmis întrebările către companii.

Scurgeri au fost detectate şi în apropierea unor cartiere rezidenţiale.

Strategii europeni sunt aşteptaţi să propună în scurt timp legi care vor obliga companiile de gaze să monitorizeze şi să raporteze emisiile de metan, cât şi să îmbunătăţească mecanismele de detectare şi soluţionare a scurgerilor. Un purtător de cuvânt al UE a declarat că noile măsuri vor acoperi atât scurgerile intenţionate, cât şi pe cele neintenţionate din sectorul energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO