Business Internaţional

Una dintre cele mai ascunse averi din lume s-a evaporat: Implozia fondului de investiţii Archegos lasă în urmă pierderi imense, în valoare de zeci de miliarde de euro. Investitorii se întreabă câte astfel de bombe speculative sunt pe piaţă şi încă nu au explodat

Sursa foto: profimediaimages.ro

Sursa foto: profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

30.03.2021, 14:35 30023

Firma de investiţii Archegos Capital Management, condusă de omul de afaceri Bill Hwang, este acum în centrul unuia dintre cele mai mari scandaluri de pe piaţa financiară internaţională, după ce compania a vândut agresiv acţiuni din cauza unui default pe tranzacţii în marjă, notează Bloomberg.

Ulterior, acţiunile Credit Suisse s-au prăbuşit cu 14%, în timp ce Nomura – cea mai mare bancă japoneză de investiţii – a suferit ieri un declin de 16%. Astăzi, Credit Suisse şi Nomura au scăzut pe bursă cu 2,5% şi, respectiv, 1,9%

Trendul a fost urmat şi de acţiunile grupului de media ViacomCBS, gigantului american Discovery şi Baidu, companie care controlează cel mai mare motor de căutare din China.

Cele trei firme au înregistrat creşteri semnificative anul acesta, în ciuda faptului că investitorii nu puteau găsi un motiv concret prin care să explice rezultatele.

Pentru context, apelul în marjă al brokerilor le impune clienţilor să îşi mărească nivelul de fonduri din cont în condiţiile în care valoarea fondurilor a scăzut sub un anumit nivel. Mişcarea a forţat lichidarea a peste 20 de miliarde de dolari din poziţiile asociate cu acţiunile ViacomCBS şi Baidu.

O parte din portofoliul lui Hwang valora circa 40 de miliarde de dolari săptămâna trecută. Acum, instituţiile bancare bănuiesc că valoarea capitalului net din cadrul Archegos – adică aproape toată averea lui Hwang – a trecut de 10 miliarde de dolari, însă estimările cu privire la poziţiile totale ale firmei continuă să crească, de la 50 la 100 de miliarde de dolari.

„Nu am văzut nimic asemănător – cât de repede şi discret s-a evaporat. Trebuie să fie una dintre cele mai mari pierderi de avere din istorie”, spune Mike Novogratz, fost partener în cadrul băncii Goldman Sachs.

Scăderile au reverberat peste tot în jurul lumii, de la New York până la Zurich şi Tokio, generând o serie de întrebări fără răspuns, inclusiv următoarea: Cum poate un om să îşi asume riscuri atât de mari, facilitat de unele dintre cele mai mari bănci din lume, fix sub nasol autorităţilor financiare?

În Statele Unite, investitorii care au o participaţie de peste 5% într-o companie listată la bursă sunt obligaţi să îşi facă cunoscute poziţia şi tranzacţiile ulterioare. Totuşi, ei nu sunt obligaţi să acţioneze în mod similar faţă de participaţiile obţinute prin aceste instrumente private, precum cele folosite de Archegos, care i-au permis să îşi ascundă activele.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO