Business Internaţional

Una dintre cele mai mari centre de diamante din lume, Israel Diamond Exchange, se lansează într-un nou domeniu cu două monede digitale

Una dintre cele mai mari centre de diamante din lume,...

Autor: Alexandra Cepăreanu

11.02.2018, 16:00 450

Israel Diamond Exchange, unul dintre cele mai mari centre de diamante din lume, lansează două criptomonede şi speră că acestea se vor tranzacţiona eficient şi mai puţin transparent în comparaţie cu celelalte, relatează Reuters.

Prima criptomonedă va fi cunoscută sub numele de Cut şi va fi disponibilă doar pentru dealerii care fac tranzacţii peer-to-peer (de la egal-la egal), aceştia urmând să primească portofelele digitale numai după ce acestea vor fi verificate de către companie.

Fiecare tranzacţie va fi verificată şi va fi disponibilă publicului în blockchain, însă identitatea deţinătorilor va fi privată. Compania va furniza informaţii legate de cei care tranzacţionează criptomoneda, autorităţilor de reglementare la cererile oficiale.

A doua criptomonedă va purta numele de Carat, va fi emisă ulterior şi este destinată investitorilor instituţionali şi celor din domeniul de retail care doresc să investească în piaţa diamantelor, fără a lua în posesie fizică pietrele preţioase.

„Este o cale pentru oameni de a investi în piaţă fără a cumpăra şi vinde diamante”, a spus Avishai Shoushan, CEO al CARATS. IO şi creatorul celor două criptomonede. Monedele ar trebui să fie gata de tranzacţionare în câteva săptămâni, a adăugat Shoushan.

Un sfert din valoarea de piaţă a celor două criptomonede va fi susţinută de diamante deţinute de o terţă parte. Potrivit lui Shoushan, acest lucru ar trebui să facă monedele să fie mai puţin volatile în comparaţie cu celelalte.

Exporturile de diamante ale Israelului au scăzut cu 12% în 2017, ajungând la suma de 15,5 miliarde de dolari. 

Marjele de profit reduse dintre diamantele neşlefuite şi cele şlefuite au îngreunat obţinerea de finanţări pentru polizoare, întrucât băncile au redus împrumuturile sau s-au retras integral, însă persoanele care sprijină programul de criptomonede ale companiei Israel Diamond Exchange consideră că aceste investiţii vor contribui la rezolvarea problemelor.

„Această industrie se confruntă cu provocări care privesc elementele de rentabilitate ale afacerii, aspectele legate de spălarea banilor şi elementele problematice ale activităţilor bancare”, a declarat Eli Avidar, director general al companiei Israel Diamond Exchange, într-un interviu acordat jurnaliştilor de la Reuters.

Potrivit unui raport recent al Ministerului Justiţiei din Israel, operaţiunile de tranzacţionare curente sunt „deseori efectuate sub anonimat, iar clientul nu este foarte documentat”. Aceaste aspect a determinat FBI-ul şi Europolul să vizeze comerţul ca fiind un mijloc de spălare al banilor şi de finanţare a criminalităţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO