Business Internaţional

Una dintre cele mai mari companii tehnologice din lume a fost pusă la zid: Google a fost chemată în instanţă pentru nerespectarea intimităţii utilizatorilor. Despăgubirile ajung la 5 mld. dolari

Una dintre cele mai mari companii tehnologice din lume a...

Autor: Dorin Oancea

03.06.2020, 12:43 208

Google a fost acţionată în justiţie la începtul acestei săptămâni, compania fiind acuzată că a urmărit activitatea utilizatorilor, chiar dacă aceştia au setat browserul de internet în modul privat, anunţă Reuters. 

Procesul urmăreşte despăgubiri de cel puţin 5 miliarde de dolari, pentru că firma a colectat informaţii despre ce văd şi unde navighează utilizatorii, în ciuda faptului că folosesc ceea ce Google numeşte modul Incognito.

Conform plângerii depuse la instanţa federală din San Jose, California, Google colectează date prin Google Analytics, Google Ad Manager şi alte aplicaţii şi plug-in-uri web, inclusiv aplicaţii pentru smartphone-uri.

Acest lucru ajută Google să afle despre prietenii utilizatorilor, despre hobby-uri, alimente preferate, obiceiuri de cumpărături şi chiar despre „cele mai intime şi potenţial jenante lucruri” pe care le caută online, arată reclamaţia.

Google „nu poate continua să se angajeze în colectarea de date neautorizate de la aproape fiecare american cu computer sau telefon”, mai arată plângerea.

Jose Castaneda, purtător de cuvânt al Google, a declarat că firma se va apăra. „După cum afirmăm clar de fiecare dată la deschiderea unei noi file incognito, site-urile web ar putea să colecteze informaţii despre activitatea de navigare”, a spus el.

Plângerea spune că probabil „milioane” de utilizatori Google au navigat pe internet în modul „privat”, începând cu 1 iunie 2016 şi solicită cel puţin 5.000 de dolari daune pentru un utilizator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO