Business Internaţional

Una dintre cele mai puternice şi bogate familii din lume predă ştafeta noii generaţii: Un tânăr de 34 de ani va prelua frâiele imperiului Desmarais de 50 de miliarde de dolari

Una dintre cele mai puternice şi bogate familii din lume...

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu

28.08.2016, 13:52 6410

Unul dintre cele mai mari imperii corporatiste din Canada, Power Corp.  se pregăteşte de momentul schimbului de ştafetă, scrie Wall Street Journal. Întemeiat de Paul Desmarais, Power Corp. este o afacere de circa 48 de miliarde de dolari care deţine acţiuni la diverse companii, printre care societatea de administrare de fonduri mutuale Putnam LLC Investments din SUA, gigantul LafargeHolcim şi grupul Engie.

Familia Desmarais mai are, de asemenea, participaţii importante la o serie de companii chineze, cum ar fi un pachet de 10% din China Asset Management Co., numărându-se printre primii investitori occidentali din ţară. În Canada, controlează o serie de companii de asigurare şi administratori de fonduri, cum ar fi Great-West Lifeco Inc.

Familia Desmarais este totodată una foarte influentă datorită legăturilor sale strânse cu preşedinţi, prim-miniştri sau magnaţi din toată lumea, putând fi considerată echivalentul unei familii regale în lumea afacerilor.

Frâiele afacerii Power Corp. urmează să fie preluate de doi tineri, acum în vârstă de 34 de ani, nepoţii fondatorului Paul Desmarais, decedat în 2013, care i-a lăsat la conducere pe fiii săi, Paul Jr. şi Andre în 1996. Aceştia îşi pregătesc acum câte un fiu, Paul III şi Olivier, pentru a le lua locul peste câţiva ani, dorind să se asigure că Power Corp. va rezista în viitor şi nu va fi una dintre acele afaceri de familie care se destramă la a treia generaţie din cauză că fondatorii nu s-au retras la timp şi nici nu au stabilit clar cum se face succesiunea, cauzând astfel certuri între moştenitori.

Aceasta a fost principala grijă a lui Paul Desmarais, care a început să-şi pregătească retragerea încă din anii optzeci şi a avut grijă ca fiii săi să deţină poziţii egale, dar cu responsabilităţi diferite, în cadrul afacerii şi i-a învăţat să fie proprietari capabili să recruteze manageri talentaţi în loc să se ocupe ei de tot ce ţine de activitatea de zi cu zi. Paul Jr. a coordonat extinderea prezenţei Power Corp. în Europa, în timp de Andre a devenit expertul în tot ce ţine de China. La fel ca taţii lor, Paul III se ocupă de afacerile din Europa şi cele din domeniul financiar ale Power Corp., iar Olivier de cele din domeniul presei, energie şi de operaţiunile din China, amândoi fiind cooptaţi în afacerea familiei în 2014, după ce au acumulat experienţă profesională în altă parte, cum ar fi Goldman Sachs (Paul III) sau alături de fostul prim-ministru canadian Jean Chretien (Olivier).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO