Business Internaţional

Una dintre navele din flota regelui Henric al V-lea, descoperită pe fundul unui râu din Anglia

Una dintre navele din flota regelui Henric al V-lea,...

Autor: Florin Badescu

12.10.2015, 17:33 182

Experţii acestei asociaţii, specializată în chestiuni culturale şi de patrimoniu, spun că epava descoperită recent în mâlul de pe fundul râului Hamble, în apropiere de Southampton, este celebra corabie "Holigost" (Holy Ghost) din flota regelui Henric al V-lea.

Parte importantă a armatei regelui britanic, corabia "Holigost" a jucat un rol-cheie în bătăliile navale care i-au permis monarhului britanic să cucerească teritorii din Franţa, la începutul secolului al XV-lea.

Anunţul a fost făcut de Historic England cu două săptămâni înainte de împlinirea a 600 de ani de la Bătălia de la Azincourt.

Pe 25 octombrie 1415, Henric al V-lea şi-a condus trupele spre victorie într-o luptă purtată în timpul Războiului de o sută de ani dintre Franţa şi Anglia, în apropiere de localitatea Azincourt din nordul Franţei. Acea bătălie a fost relatată şi de dramaturgul William Shakespeare în piesa de teatru "Henry V".

Epava acelei ambarcaţiuni vechi de 600 de ani a fost descoperită lângă aceea a navei amiral din flota regelui Henric al V-lea, corabia "Grace Dieu" - găsită în anii 1930 - de istoricul Ian Friel, după examinarea unor fotografii realizate din avion şi care prezintă o zonă supranumită "cimitirul naufragiilor medievale".

Experţii britanici vor cerceta fundul râului Hamble cu ajutorul unui sonar şi vor recolta diverse probe, pentru a se asigura că epava respectivă este într-adevăr corabia "Holigost".

"Holigost" s-a alăturat flotei regale pe 17 noiembrie 1415 şi a suferit avarii grave în timpul Bătăliei de la Harfleur din 1416.

A fost reconstruită cu ajutorul unor materiale prelevate dintr-o corabie spaniolă capturată, "Santa Clara" şi a primit acest nume special pentru a reflecta devotamentul regelui Henric al V-lea faţă de Sfânta Treime.

"Holigost" a fost scoasă din uz după 11 ani în serviciul regelui englez, după ce suferise mai multe avarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24