Investiţiile străine directe realizate de Rusia s-au redresat în 2023. În faţa sancţiunilor occidentale, companiile ruseşti şi-au redirecţionat planurile legate de ISD-uri dinspre ţările OCDE către ţări fost sovietice din „curtea sa din spate“, cât şi către ţări neutre cum ar fi China şi Emiratele Arabe Unite, potrivit fdiinteligence.com.
Astfel, companiile ruseşti continuă să-şi desfăşoare activităţile în mod normal şi să ocolească sancţiunile occidentale prin stabilirea unor legături mai puternice de comerţ şi investiţii cu ţări în mare parte nedemocratice.
fDi Markets a identificat doar 18 anunţuri de proiecte ISD în ţările OCDE lansate de companii ruseşti în perioada aprilie 2022 - martie 2024, mai puţin de jumătate din numărul proiectelor anunţate în primii doi ani ai pandemiei şi doar o cincime din nivelul înregustrat în decurs de doi ani până la mijlocul lunii martie 2020.
ISD-urile ruseşti au dispărut din ţări ca SUA, Marea Britanie, Finlanda şi Germania. În acelaşi timp, companiile ruseşti şi-au accelerat angajamentele de investiţii în Comunitatea Statelor Independente (CSI), un grup de ţări fost sovietice.
Proiectele ISD ruseşti din regiune au urcat la 41 în decurs de doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina, de la 22 în decursul celor doi ani de dinaintea războiului. Emiratele Arabe Unite şi China au consemnat la rândul lor o înmulţire a proiectelor în perioada similară.
În blocul CSI, investitorii ruseşti sunt cel mai activi în sectoarele produselor de larg consum, logisticii şi comunicaţiilor. În Emiratele Arabe Unite, cele mai active companii ruseşti sunt din sectoarele tehnologiei şi serviciilor de business, în timp ce China a atras cele mai multe proiecte ISD de la firme de servicii financiare.
Din punct de vedere geopolitic, creşterea investiţiilor în UAE, CSI şi China se înscrie în eforturile Rusiei de a-şi întări relaţiile cu ţări nealiniate. Este o modalitate prin care entităţile ruseşti pot continua să opereze normal şi să evite sancţiunile occidentale, argumentează Elina Ribakova, de la Peterson Institute for International Economics.
În cazul Georgiei, Rusia, care de mai multe ori a impus sancţiuni contra economiei ţării şi care ocupă cu armata două regiuni separatiste ale acesteia, nu s-a plasat în primii zece investitori străini în ultimul raport oficial despre ISD-uri. Rusia este însă ţara de unde georgienii aflaţi la muncă în străinătate trimit de obicei cei mai mulţi bani acasă.
Cât priveşte investiţiile străine directe ruseşti din economia Moldovei, cu zece ani în urmă oamenii de afaceri ruşi controlau sectoare întregi din economia ţării.
Rusia era principalul investitor străin în economia ţării.
În 2022, cele mai mari ISD-uri în economia Republicii Moldova au provenit din Cipru, Rusia, România, Olanda şi Gerania. Rusia s-a menţinut pe locul doi cu un stoc de circa 715 milioane de dolari. De notat că în ultimii patru ani, stocul investiţiilor ruseşti s-a redus cu circa 18%.
În 2023, UE a fost principala sursă de ISD-uri, ponderea Rusiei fiind nesemnificativă. Prezenţa capitalului rusesc în economia Republicii Moldova este însă mult mai mare, adesea aceasta nefiind una directă, ci prin interpuşi sau companii din paradisuri fiscale.
În cazul Belarusului, investitorii străini au injectat 7,7 miliarde de dolari în economia ţării, entităţile din Rusia şi Cipru constituind cei mai mari investitori. Pe prima jumătate a acestui an, Rusia a reprezentat cea mai mare parte a investiţiilor străine, 66,8%, în cretere cu 57,1% în anul anterior.
Rusia a rămas cel mai important investitor şi în Armenia în 2023, cu aproximativ 70% din ISD-urile totale, urmată de Cipru.
Potrivit Intellinews, Rusia joacă în regiune un rol economic similar cu cel jucat de Germania în Europa de vest, ca sursă de investiţii şi driver al creşterii.