Business Internaţional

Unde sunt cele mai scumpe apartamente din Est? Praga conduce detaşat, iar Sofia este codaşă

Unde sunt cele mai scumpe apartamente din Est? Praga conduce detaşat, iar Sofia este codaşă

Chiar dacă s-au mai ieftinit, est-europenii nu se înghesuie să îşi cumpere apartamente, aşteptând ca preţurile să mai coboare

15.07.2010, 23:15 100

Preţurile apartamentelor din capitalele statelor din regiune auscăzut considerabil comparativ cu acum doi ani, punctul culminantal bubble-ului de pe piaţa imobiliară. Cu toate acestea, un imobilde două camere are preţuri ce variază între circa 50 şi 150.000 deeuro, în funcţie de capitala pe care o alegem. Pentru trei camere,preţurile cresc şi se încadrează între 80 şi 200.000 de euro.
Piaţa imobiliară din Europa Centrală şi de Est este în criză de doiani şi situaţia nu pare a se îmbunătăţi simţitor. Cu toate acestea,preţurile sunt în continuare ridicate, deşi cumpărătorii sunt rarişi nehotărâţi.
În urmă cu câţiva ani toată lumea se înghesuia să cumpere,preţurile creşteau de la o zi la alta şi nimic nu părea că va opripiaţa să se dezvolte. Constructorii ridicau blocuri peste noapte,pe care se aşteptau să le vândă sau să le închirieze peste zi. În2008 a izbucnit criza imobiliară în Statele Unite, care s-a extinsrapid în Europa de Vest şi apoi şi-a continuat drumul cătreEst.
Acum nimeni nu mai construieşte, pentru că se chinuie să vândă ceau ridicat anterior. Cumpărătorii sunt permanent în expectativă,pentru că sunt convinşi că preţurile mai pot scădea.

Sofia este cea mai ieftină capitală dinregiune
În Praga, un apartament cu două camere, cu o suprafaţă de 45 demetri pătraţi, situat într-o zonă semicentrală costă 147.000 deeuro, de circa trei ori mai mult decât în Bucureşti, Budapesta sauSofia, unde pentru un preţ de aproximativ 50.000 de euro poţibeneficia de o suprafaţă mai mare.
Astfel, în capitala Bulgariei, Sofia, apartamentele de două camereau în medie suprafeţe de peste 70 de metri pătraţi şi preţuri ce seîncadrează între 50 şi 55.000 de euro. Pentru aceeaşi sumă primeştiîn capitala României sau a Ungariei, de asemenea într-o zonăsemicentrală, un apartament de circa 50 de metri pătraţi.
În Varşovia, capitala celei mai dezvoltate ţări din regiune,singurul membru al UE care a reuşit să rămână pe plus în toatăperioada recesiunii, un apartament cu două camere, cu o suprafaţăde circa 50 de metri pătraţi costă de aproape două ori mai multdecât un imobil similar în capitalele statelor situate mai la est,respectiv 93.000 de euro.
Proporţional cu gradul de dezvoltare?
Ordinea preţurilor se păstrează relativ neschimbată şi atunci cândvorbim de apartamente de trei camere şi este similară gradului dedezvoltare economică. Singura diferenţă este faptul că România şiUngaria fac schimb de poziţii, de această dată apartamentele dinBudapesta fiind mai scumpe decât cele din Bucureşti, în pofifafaptului că suprafaţa construită este mai mică. Şi de această dată,Praga, una dintre cele mai cunoscute şi vizitate capitale dinregiune, oferă spre vânzare cele mai scumpe apartamente. Doritoriitrebuie să scoată din buzunar puţin peste 200.000 de euro pentru unapartament de 77 de metri.
Pentru mai puţin de jumătate din acest preţ poţi cumpăra unapartament cu o suprafaţă similară în Bucureşti sau Budapesta. Ceamai avantajoasă achiziţie ar fi la Sofia, unde un apartament cutrei camere, cu o suprafaţă de 110 metri pătraţi, costă 83.000 deeuro, jumătate din suma pe care o plăteşti pentru un apartament detrei camere cu o suprafaţă de doar 62 de metri pătraţi situat înVarşovia. Matematic vorbind, putem concluziona că un apartament încapitala Bulgariei este de circa patru ori mai ieftin decât unul cuo suprafaţă similară în capitala Poloniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO