Business Internaţional

Ungaria ar putea majora salariile medicilor cu banii strânşi din „taxa hamburger“

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

02.06.2011, 23:42 277

Guvernul ungar ar putea introduce o taxă pe produselenesănătoase, supranumită "taxa hamburger", o parte din sumeleobţinute urmând a fi utilizate pentru majorarea salariilormedicilor în scopul opririi valului în creştere de plecări înstrăinătate din rândul tinerilor medici, potrivit agenţiei de presăThomson Reuters.

Miklos Szocska, secretar de stat în ministerul sănătăţii, adeclarat că este "foarte probabil" ca Ungaria să impună noua taxăanul viitor, însă nu a oferit detalii privitoare la suma care arputea fi obţinută.

Ungaria a aprobat re­cent un plan naţional de re­formare asectorului să­nătăţii în scopul susţinerii spi­talelor,îmbună­tăţirii ser­viciilor medicale şi stopării exodului din ţarăal an-ga­jaţilor din sector.

Reformele sunt nece­sare pentru diminuarea cos-turilor suportate depa­cienţi, redu­cerea listelor de aşteptare şi salvarea spita­lelorde la in­trarea în inca­pacitate de plată, a declarat Anna Nagy,pur­tător de cuvânt al guvernului.

Reducerea cheltuielilor pe medicamente şi sporirea efi­cienţeisistemului serviciilor medicale fac parte din refor­mele fiscale şistructurale lansate de Ungaria în martie, reforme necesare pentrususţinerea unui deficit bugetar scăzut.

Szocska a declarat că statul va prelua controlul asupra spitalelordin Budapesta şi ar putea crea trei centre de urgenţă în capitală.Potrivit secretarului de stat, deciziile finale care vor afectastructura sistemului de servicii medicale vor fi luate până întoamnă, noua structură de finanţare putând intra în vigoare de anulviitor.

Szocska a declarat că o utilizare mai eficientă a resurseloridentificate de guvern în cadrul sistemului ar putea aduce 10-20miliarde de forinţi (53,9-107,8 mil. dolari), ce ar putea fifolosiţi pentru majorarea salariilor din sector.

Guvernul va modifica de asemenea modul de alocare a fondurilorpentru o mai bună adaptare a finanţării la performanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO