Business Internaţional

Ungaria caută căi de a ancheta trei foşti premieri pentru datoria ţării

Ungaria caută căi de a ancheta trei foşti premieri pentru datoria ţării

Actualul premier, Viktor Orban

Autor: Marius Oncu

29.07.2011, 15:35 825

Partidul Fidesz, aflat la guvernare în Ungaria, va propune unorcomisii parlamentare să analizeze dacă actualele legi permitidentificarea persoanelor responsabile de îndatorarea ţării şi dacăacestea pot fi trase la răspundere, printre cei vizaţi fiind treifoşti premieri.

Dacă legislaţia nu permite, atunci Fidesz va opera aranjamentelenecesare, a spus un purtător de cuvânt al actualului premier,Viktor Orban, citat de cotidianul Budapest Business Journal. Va finecesară, oricum, o nouă legislaţie, din cauza noii Constituţii,care include prevederi de limitare a datoriei statului, a adăugatel.


O subcomisie parlamentară, care analizează motivele creşteriidatoriei statului în perioada 2002-2010, consideră că trebuieidentificaţi resposabilii legali, pe lângă cei politici.


Reprezentantul executivului a reiterat că politicile economicegreşite ale fostelor guverne socialiste au condus la majorareadrastică a datoriei. Responsabilii direcţi sunt foştii premieriPéter Medgyessy, Ferenc Gyurcsány şi Gordon Bajnai, respectivminiştrii de finnaţe din cabinetele conduse de aceştia.


Datoria raportată la PIB a Ungariei, de 77% din PIB, este cea maimare din rândul statelor membre UE din Estul Europei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO