Business Internaţional

Ungaria caută vinovaţii pentru deprecierea forintului şi urmează pista unor informaţii înşelătoare apărute în presă

„Zvonurile citate de media în data de 29 ianuarie potrivit cărora Ungaria nu îşi poate plăti datoriile care derivă din obligaţiunile în valută au fost false şi au afectat negativ ratele de schimb“, susţine banca centrală a Ungariei condusă de guvernatorul Gyorgy Matolcsy

„Zvonurile citate de media în data de 29 ianuarie potrivit cărora Ungaria nu îşi poate plăti datoriile care derivă din obligaţiunile în valută au fost false şi au afectat negativ ratele de schimb“, susţine banca centrală a Ungariei condusă de guvernatorul Gyorgy Matolcsy

Autor: Ioana Tudor

05.02.2014, 21:20 2110

Banca centrală a Ungariei a lansat o investigaţie pentru a vedea dacă zvonurile răspândite prin mijloa­cele media cum că nu şi-ar mai putea plăti datoriile au dus la deprecierea forintului la minimul ultimilor doi ani în raport cu euro, într-o ţară în care slăbirea monedei naţionale îi împovărează şi mai mult pe cei cu credite în valută, punând în pericol creşterea economică.

Autorităţile ungare au mai identificat vinovaţi pentru pentru răspândirea de in­formaţii înşelătoare care au afectat cursul forintului.

Şi premierul turc Recep Tayyip Erdogan insistă că Turcia este victima unei conspiraţii internaţionale, în spatele cărora se află grupuri mari de media şi oameni de afaceri turci influenţi, care alimentează instabilitatea poli­tică şi economică a ţării, inclusiv prin atacuri asupra lirei turceşti.

Banca Ungariei a anunţat că va investiga „zvonurile false“ prin care a fost manipulată piaţa, potrivit Business New Europe.

„Zvonurile citate de media în data de 29 ia­nuarie potrivit cărora Ungaria nu îşi poate plăti datoriile care derivă din obligaţiunile în valută au fost false şi au afectat negativ ratele de schimb“, se arată într-un comunicat al instituţiei. Aceasta notează că „scopul investigaţiei este de a afla dacă aceste zvonuri pot fi calificate drept manipulare ilegală a pieţei“.

În presă au apărut săptămâna trecută speculaţii că Ungaria nu va putea plăti datorii ce derivă din obligaţiuni în valută de aproape 1 mld. euro.

Deşi agenţia ungară de administrare a datoriilor de stat AKK a negat zvonurile, speculaţiile au pus o şi mai mare presiune asupra forintului, care a pierdut aproximativ 2% din valoare în raport cu euro pe 29 ianuarie. Moneda a recuperat doar o mică parte din pierdere.

Banca centrală a Ungariei nu s-a grăbit însă să acţioneze hotărât pentru a stopa deprecierea monedei, aşa cum au făcut alte bănci centrale din ţările emergente lovite din plin de furtuna valutară, precum Banca Turciei, care a sfidat guvernul şi a majorat agresiv toate dobânzile.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei Gyorgy Matolcsy a spus că politicile de relaxare vor continua, adoptând astfel aceeaşi poziţie fermă ca Rezerva Federală americană în legătură cu continuarea reducerii achiziţiilor de obligaţiuni, în pofida turbulenţelor generate pe pieţele emergente.

 

Ungaria a mai aplicat amenzi pentru manipularea pieţelor financiare

În decembrie anul trecut, banca centrală a Ungariei, care preluase atribuţiile de autoritate de reglementare a pieţei financiare în octombrie, a amendat firma cehă de brokeraj Wood & Co. Financial Services pentru că a trimis o notă către aproximativ 90 de clienţi prin intermediul unei platforme de ştiri financiare şi servicii de date a agenţiei Bloomberg privind producătorul de medicamente ungar Richter Gedeon. Wood & Co. a plătit 7,5 milioane forinţi (24.260 euro) pentru răspândirea a ceea ce banca centrală a numit informaţii false, potrivit The Wall Street Journal.

De asemenea, Ungaria a amendat Bloomberg cu 10 mil. forinţi (32.350 euro) în mai anul trecut, stabilind că agenţia a provocat deprecierea forintului prin publicarea unei informaţii, eronate, legate de dobândă cu şase minute înainte de anunţul oficial al băncii. Bloomberg a plătit amenda.

De asemenea, firma americană Soros Fund Management, controlată de investitorul american de origine ungară George Soros, a plătit o amendă de 489 mil. forinţi pentru tranzacţii ilegale cu acţiunile OTP Bank Nyrt, cea mai mare bancă a Ungariei, care au dus la scăderea considerabilă a preţului acţiunilor băncii în octombrie 2008.

 

Premierul Erdogan, Turcia şi conspiraţiile internaţionale

În Turcia, autorităţile şi în special premierul Erdogan insistată că ţara este victima unei conspiraţii internaţionale în spatele căreia se află „un grup de lobby al dobânzilor“. Şi în Ungaria premierul Orban i-a atenţionat pe cetăţeni că ţara trebuie să se apere de dominaţia şi atacurile anumitor grupuri, despre care nu dă prea multe detalii dar lasă să se înţeleagă că includ instituţii ale UE, bănci şi investitori financiari.

Înainte ca  banca centrală a Turciei să anunţe majorările şoc ale dobânzilor pentru a opri deprecierea lirei, Erdogan, un opozant al creşterii dobânzilor, a insistat că mijloacele internaţionale de media şi grupuri de lobby alimentează turbulenţele politice şi economice din Turcia.

Premierul a spus că organizaţii media, inclusiv ziarul american The Wall Street Journal şi British Broadcasting Corp., precum şi unii dintre cei mai influenţi oameni de afaceri turci încearcă să exploateze dificultăţile prin care trece ţara.

„Dragi confraţi, aceste organizaţii au furat întotdeauna voinţa naţională a acestei ţări. Ele şi-au însuşit resursele şi energia acestei ţări“, a spus Erdogan, citat de The Wall Street Journal. „Vorbim aici doar de BBC? Vorbim şi de The Wall Street Journal. Cine sunt şefii acestor publicaţii? Cine deţine aceste publicaţii?“ a adăugat premierul.

The Wall Street Journal face parte din compania multinaţională de media News Corp., fondată de magnatul american Rupert Murdoch, care deţine în prezent funcţia de preşedinte executiv al News Corp. Numele lui Murdoch este legat de un scandal  din 2011 în care mai multe dintre companiile sale, inclusiv săptămânalul britanic News of the World, deţinute de News Corp., au fost acuzate că au interceptat adesea convorbirile telefonice ale celebrităţilor, membrilor Casei Regale şi cetăţenilor de rând. Guvernul britanic şi FBI îl anchetează pentru fapte de corupţie.

BBC este condus de Anthony William Hall, care a preluat funcţia de director general în aprilie 2013. Anterior, Hall a fost CEO-ul Royal Opera House. El şi-a început cariera la BBC, unde a devenit director de ştiri în 1993.

 

Cazul Mobius

Mark Mobius, preşedintele fondului Templeton Emerging Markets şi unul dintre cei mai mari investitori pe pieţele emergente, a spus în septembrie 2010 că intenţionează să investească în Turcia încă 250-300 mil. dolari pe lângă cei un miliard de dolari investiţi deja, potrivit Thomson Reuters.  În octombrie, Mobius a afirmat că piaţa de capital a Turciei ar putea suferi o corecţie de 15%-20% până la sfârşitul acelui an. După acest comentariu, acţiunile de la Istanbul au scăzut cu 2,9%, iar autorităţile au lansat la cererea investitorilor o investigaţie asupra lui Mobius. El nu a fost acuzat niciodată.

 

Băncile internaţionale sunt anchetate pentru manipularea pieţelor valutare

În prezent, autorităţile financiare din mai multe state, inclusiv din Marea Britanie şi SUA, investighează posibile cazuri de manipulare a ratelelor de schimb valutar de către dealerii unora dintre cele mai mari bănci din lume. În acest context Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, a concediat trei dealeri new-yorkezi, potrivit unor surse citate de Reuters. „Autorităţile de reglementare care investighează tranzacţiile de pe piaţa valutară au solicitat informaţii de la Deutsche Bank“, a spus purtătorul de cuvânt al băncii. “Banca cooperează cu autorităţile şi va lua măsuri disciplinare dacă este cazul“, a adăugat purtătorul de cuvânt. De asemenea, Lloyds Banking Group a suspendat un dealer în cadrul unei investigaţii privind o posibilă manipulare a pieţei valutare, potrivit Bloomberg.

 

Înăsprirea legislaţiei Turciei privind pieţele de capital şi a reglementărilor UE

În Turcia, noua lege a pieţelor de capital, intrată în vigoare la finalul anului trecut, introduce pedeapsa cu închisoarea de până la cinci ani pentru cei care „prezintă informaţii false sau care duc în eroare, care stârnesc zvonuri sau lansează ştiri, comentarii sau rapoarte cu intenţia de a influenţa preţurile, valorile instrumentelor pieţei de capital sau deciziile investitorilor“.

Conform noilor reglementări aprobate săptămâna aceasta de Parlamentul European, cei care manipulează piaţa financiară, inclusiv prin oferirea de informaţii false sau care induc în eroare pentru a influenţa calcularea referinţelor, ar putea fi condamnaţi la cel puţin patru ani de detenţie. Judecătorii vor putea să crească numărul anilor de detenţie dacă este cazul.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO