Business Internaţional

Ungaria: criza hârtiei igienice din spitalele de stat pune în mişcare investiţiile private

Ungaria: criza hârtiei igienice din spitalele de stat...

Autor: CătăIina Apostoiu

10.05.2016, 00:03 720

Starea din ce în ce mai jalnică a spitalelor de stat, unde pacienţii trebuie să vină cu hârtie igienică de-acasă, îi forţează pe unguri să se îndrepte către servicii private, scrie Bloomberg.

Cheltuielile din sectorul privat de sănătate s-au dublat în ultimele două decenii, potrivit datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Antreprenorul ucrainean Igor Iankovski construieşte Centrul Medical Duna din Budapesta, un spital cu opt etaje şi 130 de paturi care urmează să fie inaugurat în 2018. Cea mai mare bancă din Ungaria, OTP Bank, intenţionează la rândul său să investească într-un spital.

Medicii şi asistentele din spitalele de stat, nemulţumiţi de salarii, s-au îndreptat cu miile în ultimii ani către ţările vest-europene mai bogate. Guvernele maghiare au redus treptat cheltuielile din sectorul serviciilor medicale, aducând finanţarea publică la 10% din cheltuielile bugetare până în 2013, cel mai scăzut nivel din rândul ţărilor membre ale OCDE.

Parţial din cauza acestei situaţii, Ungaria se confruntă cu cea mai ridicată rată a mortalităţii din cauza cancerului şi cel mai scăzut număr de tomografe din acest grup, potrivit OCDE.

Lipsa investiţiilor guvernamentale îi obligă pe unguri să cheltuiască mai mult pe servicii medicale. Cheltuielile din sectorul privat au reprezentat 35% din cheltuielile totale pe servicii medicale până în 2013, cel mai ridicat nivel din Europa Centrală.

O mare parte a cheltuielilor respective au reprezentat sume de bani strecurate de pacienţi în buzunarele medicilor şi asistentelor din spitalele de stat în speranţa de a beneficia de servicii mai bune.

Această disponibilitate a ungurilor de a plăti mai mult trezeşte interesul investitorilor. Grupul de private equity ceho-slovac Penta a anunţat posibile investiţii în Ungaria, potrivit purtătorului de cuvânt al acestuia Gabriel Toth. Penta operează deja 14 spitale în Slovacia şi este proprietarul majoritar al EMC, cel mai mare proprietar de spitale din Polonia.

Unele facilităţi private, cum ar fi spitalul Robert Karoly din Budapesta, fac deja profit. Veniturile spitalului vor atinge probabil 1,4 miliarde de forinţi (5 milioane de dolari) în 2016, cu 10% mai mult decât anul trecut, potrivit directorului Gabriella Lantos. Spitalul cu 55 de paturi va adăuga încă 15 paturi în acest an pentru a face faţă cererii în creştere, a declarat Lantos.

Ungaria este codaşă în regiune la capitolul serviciilor private. Cehia ocupă primul loc în Europa centrală la procentul de paturi din spitale private, cu 20%, în timp ce în alte ţări pentru care există date nivelul este de sub 10%, potrivit lui Gaetan Lafortune, economist al diviziei de servicii medicale a OCDE.

Factorul politic este parţial de vină, amestecul guvernului în economia privată ţinându-i departe pe investitori.

Premierul Viktor Orban s-a opus privatizării parţiale a spitalelor de stat în 2004 şi a câştigat un scrutin în 2008 eliminând o co-plată de 1 dolar pentru vizitele medicilor. Discursul său a fost pe placul alegătorilor preocupaţi de inegalitatea în creştere din sectorul serviciilor medicale.

După ce a câştigat puterea, Orban a evitat să reformeze sectorul medical. După ce şi-a văzut popularitatea scăzând, premierul a promis să crească finanţarea sectorului cu 167 miliarde de forinţi anul viitor, în parte pentru majorarea salariilor înainte de alegerile din 2018.

Suma nu va face decât să încetinească declinul sistemului de stat, care are nevoie de o sumă de aproximativ patru ori mai mari pentru a acoperi deficitele de finanţare, afirmă Eszter Sinko, specialist pe servicii medicale la Universitatea Semmelweis din Budapesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO