Business Internaţional

Ungaria îi lasă pe biciclişti să circule beţi pe străzi

Ungaria îi lasă pe biciclişti să circule beţi pe...

Autor: Daniela Stoican

23.07.2014, 13:33 227

Ungaria, o ţară cu toleranţă zero pentru condusul sub influenţa alcoolului, a dat o lege prin care le permite bicicliştilor să conducă sub influenţa alcoolului, scrie The Wall Street Journal.

Ţara, care altfel impune amenzi grele conducătorilor auto care se urcă beţi la volan, le ridică permisul de conducere şi îi pedepseşte cu închisoarea dacă au provocat un accident, le permite prin noua lege bicicliştilor să conducă indiferent de nivelul de ebrietate, atâta timp cât sunt capabili să conducă.

Noua lege ridică semne de întrebare în rândul bicicliştilor.

„Suntem în curs de a evalua decizia, noi nu am fost implicaţi în luarea deciziei, dar nu am auzit despre nicio altă ţară europeană unde legea să nu prevadă o măsurătoare clară a nivelului de alcool permis”, a declarat Gabor Kurti, preşedinte adjunct al Clubului Cicliştilor Maghiari.

Decizia guvernului vine după ce în 2012 au fost introduse modificări legislative care le permiteau cicliştilor „băuţi” să conducă doar pe străzi secundare. Potrivit legislaţiei din 2012, cicliştii care erau prinşi pe o stradă principală cu un nivel de alcool în sânge de peste 0,5 grame pe litru aveau de plătit o amendă de 30.000 de forinţi (97 euro).

Kurti spune că decizia de a elimina restricţiile legislative e posibil să fi fost luată pentru că statisticile nu arată o diferenţă semnificativă în numărul de accidente după relaxarea legislativă din 2012. În acel an s-au înregistrat 441 accidente rutiere provocate de biciclişti. Numărul accidentelor a crescut la 459 în 2013, potrivit datelor oficiale.

Ungurii folosesc cel mai mult bicicleta ca mijloc de transport zilnic dintre cetăţenii ţărilor din Europa Centrală, potrivit unui raport Eurobarometru din 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO