Business Internaţional

Ungaria începe redresarea economiei: Premierul ungar Orban va susţine economia afectată prin investiţii şi reduceri de impozite

Ungaria începe redresarea economiei: Premierul ungar...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

25.09.2020, 17:52 1090

Ungaria vrea să înceapă redresarea economică prin creşterea investiţiilor şi reducerea impozitelor, a declarat vineri premierul Viktor Orban pentru Reuters, adăugând că extinderea schemei guvernamentale de sprijin pentru locuri de muncă a fost un plan de rezervă.

Naţionalistul Orban, aflat la putere de mai bine de un deceniu, se confruntă cu cea mai grea provocare a guvernării sale, deoarece economia ar urma să scadă cu până la 6% în acest an, în timp ce numărul noilor infecţii cu COVID-19 creşte.

Perspectivele economice ale Ungariei ar putea reprezenta o ameninţare pentru Orban - numit odată „dictator” de către fostul şef al executivului UE la Bruxelles - care se pregăteşte să facă faţă alegerilor parlamentare în prima jumătate a anului 2022.

„Investiţii, investiţii, investiţii. Reducerea impozitelor şi investiţii”, a declarat Orban într-un interviu la Bruxelles, întrebat cum va încerca să îmbunătăţească economia. „Ne concentrăm pe investiţii pentru că dacă avem investiţii avem locuri de muncă.”

Acest lucru, a spus el, ar fi suficient pentru a relua creşterea, chiar şi fără cota Ungariei din noul fond de redresare al Uniunii Europene, în valoare de 750 miliarde de euro pentru întreg blocul.

Când a fost întrebat dacă guvernul va extinde schema de sprijin pentru locuri de muncă care a expirat acum o lună, el a spus: „Dacă există un motiv pentru a face acest lucru, o vom face, dar până acum ne concentrăm mai mult pe investiţii”.

Economia a scăzut cu 13,6% în al doilea trimestru, cea mai profundă contracţie din flancul estic al UE, iar recuperarea este de aşteptat să fie mai lentă decât se aştepta anterior.

Întrebat despre moneda forint, care a scăzut la un minim de cinci luni faţă de euro săptămâna aceasta, determinând o creştere surprinzătoare a ratelor de către banca centrală, joi, Orban a spus că cursul de schimb este sarcina băncii centrale. „Banca Naţională este independentă şi am încredere în banca naţională, deci nu este treaba mea, pur şi simplu. Este politica băncii naţionale”, a spus Orban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO